Mainos

Keskusta ryvettynyt eniten vaalirahoituksesta

Vaalirahoitusten selvittely on vienyt liikaa aikaa ja syönyt puolueiden uskottavuutta. MTV3:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin mukaan kansalaisten silmissä luottamus poliitikkoihin on mennyt. Hänen mukaansa vaalirahoituksesta on tehtävä avointa luottamuksen palauttamiseksi.

Politiikan tutkijan näkökulmasta rahojen palauttaminen on hyvä asia, mutta suomalaiselle politiikalle on kohusta aiheutunut jo vahinkoa. Grönlundin mukaan kohu on antanut sijaa etenkin populistisille puolueille. Mutta myös hyötyjiä on ollut.

- Ajatellaanpa vaikka tälläistä veikkovennamolaista "rötösherrat kiikkiin"- tyyppistä argumentointia; elikkä nyt on avattu ovi ja annttu kasvupohjaa tälläiselle poliittiselle liikkeelle joka pystyy tavallaan toimimaan vaihtoehtona.Onhan meillä tietysti puolueita joilla ei näytä olevan kovin paljon tälläista rahoitustaustaa esimerkisksi Vihreät voisi olla omiaan hyötymään tästä kohutsta.

Vaalirahakohu on liannut suomalaista politiikka niin pahoin, että Grönlundin mukaan radikaaleihin toimiinkin on ryhdyttävä, mikäli vielä jotain jää selvittämättä.

- Kyllä varmasti nyt olisi paikallaan että keskeiset toimijat poliittisissa puolueissa, esimerkiski puoluesihteerit, jotka ovat vaalirahoituksia yhdessä liikemiesten kanssa sumplineet niin tekisivät johtopäätöksiä ja eroaisivat voi olla mahdollista että ihan puolueen puheenjohtajiin asti voidaan mennä tässä,vaikea sanoa vielä tässä vaiheessa.

Nyt puolueet ovat kilpaa kertomassa myös edellisten presidentinvaalien rahoittajia. Grönlund uskoo, että kohusta on siis selvästi jotakin opittu.

- Kyllä varmasti nyt kaikki puolueet ja keskeiset toimijat ovat sitä mieltä että vaalirahoitus on avattava täysin ja varsinkin jatkossa tästä voidaan ajatella niin että vaalirahoitusta sääntelevä lainsäädäntö tulee selkeästi muuttumaan ja myös vapaahetoinen avoimuus lisääntyy.

Varmaa on vain se, että vaalirahoituksesta keskustellaan niin kauan kuin selvitettävää riittää.

Katso Sari Korpelan juttu (Huomenta Suomen uutiset 18.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.