Mainos

Keskusta puolueaktiivien suosikki hallituskumppaniksi

MTV Uutisten piirihallituskyselystä selviää, että selkeä enemmistö perussuomalaisten piiriaktiiveista haluaa puolueen hallitusvastuuseen vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Näin vastasi peräti 91 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Mieluisin hallituskumppani perussuomalaisille olisi keskusta.

– Kyllä se on uskottavuusasiakin että puolue menee hallitukseen, sanoo Pohjois-Pohjanmaan piirin piirihallituksen jäsen Marko Honkala

Hänen mielestään paras hallituskumppani perussuomalaisille olisi keskusta, jonka kanssa on tehty yhteistyötä jo oppostitiossa. Vaikeinta olisi löytää yhteistä kokoomuksen kanssa.

Muiden puolueiden piirihallitusten jäsenille perussuomalaiset eivät kuitenkaan ole se kaikkein halutuin vaihtoehto. Sekä kokoomuksen että SDP:n kyselyyn vastanneet pitivät perussuomalaisia vähiten mieluisana hallituskumppanina. Näin myös keskustan vastaajat. Tosin erot hallituskumppanivaihtoehtojen välillä olivat keskustakentän kyselyssä niin pieniä, että heille käytännössä kaikki muut keskisuuret puolueet samaan hallitukseen kelpaisivat.

Keskusta on kokoomuksen ja perussuomalaisten selkeä suosikki

Kyselyssä pyydettiin piirihallitusten jäseniä asettamaan muut keskisuuret puolueet järjestykseen sen mukaan, kuinka mieluusti niiden kanssa haluttaisiin samaan hallitukseen. Mieluisimmalle tulevalle hallituskumppanille annettiin sija 1, toiseksi mieluisimmalle 2 ja vähiten mieluisalle 3. 

Perussuomalaisten kenttäväki tuntee sympatiaa nykyistä oppositiotoveriaan kohtaan. Keskusta olisi selkeästi mieluisin hallituskumppani. Piiriaktiivien arvioissa puolue saa keskiarvon 1,3 eli on lähes kaikkien mielestä ykkösvaihtoehto. 

SDP on toiseksi mieluisin ja kokoomus vähiten.

Kokoomuksen piiriaktiivit ovat myös erittäin kiinnostuneita keskustasta hallituskumppanina.  Piiriaktiivien joukossa keskusta saa keskiarvon 1,1 eli lähes kaikki vastaajat asettavat keskustan ykköseksi.

Yhtä selvästi SDP on toiseksi mieluisin ja perussuomalaiset näistä kolmesta vähiten mieluisa.

PS-480 - Copy

Keskusta
Keskusta logo

1,3
SDP
SDP logo

2,1
Kokoomus
Kokoomus logo

2,6

Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories, kysely Perussuomalaisten piirihallitusten jäsenille n=222, vastausprosentti 64

Kokoomuksen ja perussuomalaisten liittoon ei kummankaan kentällä juuri uskota. Yhteistä on vain se, että keskusta kelpaisi molemmille.

Kokoomus-480 - Copy

Keskusta
Keskusta logo

1,2
SDP
SDP logo

2,0
Perussuomalaiset
PS logo

2,8

Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories, kysely Kokoomuksen piirihallitusten jäsenille n=108, vastausprosentti 70

– Jos gallupit realisoituvat siihen malliin, mitä nyt näyttää vuosi ennen vaaleja, niin on hyvin todennäköistä, että Suomeen saadaan porvarihallitus, uskoo kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Heikki Arikka.

Demarikenttä arpoo punamullan ja sinipunan kesken

SDP:n kentällä erot eri kumppanisuosikkien välillä ovat vähemmän selkeitä. Hallituskumppaneista keskusta on niin vähän mieluisampi kuin kokoomus, että pääviesti demarikentältä on selkeästi vain se, että perussuomalaisten kanssa ei samaan hallitukseen kovin mielellään mennä.


SDP 480

Keskusta
Keskusta logo

1,5
Kokoomus
Kokoomus logo

1,8
Perussuomalaiset
PS logo

2,7

Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories, kysely SDP:n piirihallitusten jäsenille n=107, vastausprosentti 67


SDP:n Uudenmaan piirin Arto Lindberg ei kuitenkaan rajaisi perussuomalaisia pois hallituskumppanuudesta vaan pitää puoluetta kokoomuksen rinnalla varteenotettavampana vaihtoehtona kuin keskustaa.

Keskustan kentälle kelpaisi kuka tahansa kolmesta muusta

Keskustan kenttäväellä ei puolestaan ole yhtä suurta suosikkia hallituskumppaniksi, piiriaktiiveille tuntuu kelpaavan mikä tahansa muusta kolmesta.  SDP:n keskiarvo on piirun verran alhaisempi kuin muiden eli se on näennäisesti mieluisin kumppani. Mutta niin lähellä keskustakentän mieltymykset ovat myös sekä kokoomusta että perussuomalaisia kohtaan, että eroa ei käytännössä ole.

Keskustan kannalta tilanne onkin sikäli hyvä, että se kelpaisi kaikille ja sille kelpaisivat kaikki.

– Osittain tämä johtuu puolueen gallup-suosiosta, osittain siitä että julkikuva on rakentavan toimijan eikä ei-ei puolueen, arvioi keskustan Uudenmaan piirin puheenjohtaja Eero Lankia.

Keskusta-480 - Copy

SDP
SDP logo

1,8
Kokoomus
Kokoomus logo

2,0
Perussuomalaiset
PS logo

2,2

Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories, kysely Keskustan piirihallitusten jäsenille n=208, vastausprosentti 59

– Koen että kokoomus on lähimpänä minun arvomaailmaani. SDP ja perussuomalaiset siinä rinnakkain hyvänä kakkosena, mutta kokoomus on minulle mieluisin, toteaa Anne Niemi keskustan Etelä-Pohjanmaan piiristä.

Näin kyselyt tehtiin

MTV Uutiset kysyi ajankohtaisista asioista neljän suurimman puolueen piirihallitusten jäseniltä. Kyselyt toteutti Think If Laboratories. Kyselyyn vastasi SDP:stä 107 henkilöä eli 67 prosenttia piirihallitusten jäsenistä ja kokoomuksesta 108 eli 70 prosenttia, keskustasta 208 henkilöä eli 59 prosenttia ja perussuomalaisista 222 henkilöä eli 64 prosenttia. Kysely tehtiin 31.3.-22.4. välisenä aikana. Kyselyyn sai vastata nimettömästi eivätkä kenenkään yksittäiset vastaukset  tulleet MTV Uutisten tietoon. Kyselyyn sai halutessaan jättää yhteystietonsa haastatteluja varten. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.