Keskusta pelottelee sinipunan kuntapolitiikalla

Kolmen suurimman puolueen eli keskustan, kokoomuksen ja SDP:n puheenjohtajat pääsivät keskiviikkona väittelemään talous- ja veropolitiikasta ilman Timo Soinia. Perussuomalaistenkin puheenjohtaja oli kutsuttu Veronmaksajain keskusliiton tilaisuuteen, mutta tilaisuus ei ollut sopinut europoliitikon allakkaan.

Yhteisen vihollisen puuttuessa Mari Kiviniemi (kesk.), Jyrki Katainen (kok.) ja Jutta Urpilainen (sd.) joutuivat nokkimaan toisiaan. Kiviniemi kaivoi arsenaalistaan kokoomuksen ja SDP:n yhteishallituksella pelottelun.

- Minua kiinnostaa tämä sinipunan kuntauudistus. Miten sillä ratkaistaan kuntatalouden ongelmat? Kiviniemi kyseli.

Kataisen mielestä "Mari tietää hyvin", että kuntien parhaimpien käytäntöjen kopioiminen kaikkiin kuntiin tuottaisi säästöjä. Urpilainen ei suhtautunut kilpasiskoonsa pääministeritaistelussa yhtä tuttavallisesti:

- Mari Kiviniemen ja minun näkemysero lähtee varmaan siitä, että Kiviniemi haluaa kunnille lisää kuria ja minä haluan kunnille parempia palveluita. Mari Kiviniemi entisenä kuntaministerinä tietää, että tänä päivänä ihmiset ovat hyvin erilaisessa asemassa riippuen asuinkunnasta, Urpilainen sivalsi.

Urpilaisen mielestä Kiviniemi pelottelee muiden puolueiden olevan pakkoliitosten kannalla. Kiviniemen halua nostaa kuntaliitokset esille selittänee osaltaan se, että keskustan teettämän suuren mielipidemittauksen mukaan vain kolmannes suomalaisista haluaisi valtion ohjaavan kuntia liitoksiin nykyistä voimakkaammin.

Verotuksesta löytyisi yhteistäkin linjaa

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat säilyttäisivät asuntolainojen korkovähennysoikeuden. Joitain tarkistuksia suurimpiin lainoihin tai tuleviin lainoihin pitkällä siirtymäajalla ollaan kuitenkin valmiita tekemään.

Kaikki olisivat valmiit myös nostamaan pääomaveroa ja tuomaan siihen mukaan myös progressiivisuutta. Ainoaksi kiistakohdaksi jäi, mistä tuloista ylöspäin, kuinka paljon ja kuinka kauan muita korkeampaa pääomatuloveroa pitäisi maksaa.

Kolmikko vakuutti myös pitävänsä tulevalla vaalikaudella kiinni kotitalousvähennyksestä, mutta laman ajaksi tehty korotus halutaan purkaa. Sen sijaan Urpilaisen esitys lapsivähennyksen palauttamisesta sai muilta tyrmäyksen.

Tentin kiivaimmat sanailut käytiin SDP:n lupauksesta pitää kiinni 63 vuoden eläkeiästä. Katainen tivasi Urpilaiselta, tarkoittaako se, ettei SDP hyväksy edes sensisältöistä työmarkkinajärjestön sopimusta.

- Me emme ole mukana sellaisessa hallituksessa, joka seuraavalla vaalikaudella päättää nostaa eläkeikää, Urpilainen sanoi.

Kansalaispalkka arvelutti

Päivän toisessa, Kuntaliiton järjestämässä vaalipaneelissa teemana oli työllisyys. Puolueiden edustajat joutuivat myös ottamaan kantaa kansalaispalkkaan eli jokaiselle kansalaiselle taattuun perustuloon.

Vain vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja vihreiden Mari Puoskari kannattivat kansalaispalkkaa. SDP:n Tarja Filatov katsoi, että perusturvaa on parannettava, mutta samalla on oltava jokin syy jäädä sen varaan.

Myöskään keskustan Tapani Töllin mielestä kansalaispalkalle jäänti ei voi perustua omaan valintaan. Kokoomuksen Tapani Mäkinen viittasi siihen, että työntekoon on aina kannustettava.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat