Mainos

Keskusta on jättänyt välikysymyksen

Kuntien talous ja eriarvoisuus hiertävät Keskustaa.

Oppositio jätti tänään hallitukselle välikysymyksen kuntien talousongelmista ja taloudellisen aseman eriarvoistumisesta.

Keskustan eduskuntaryhmän laatimaan välikysymykseen yhtyivät myös kristillisten eduskuntaryhmä ja perussuomalaisten Raimo Vistbacka sekä alkiolaisen keskustan Sulo Aittoniemi.

Välikysymyksen laadinta lähti liikkeelle Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan heikon talouden kuntien määrä on edelleen kasvussa. Negatiivisen vuosikatteen kuntia oli viime vuonna 194.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen piti Kuntaliiton tilastoja suorastaan mykistävinä.

-Peräti 194 kunnassa, joissa asuu yli miljoona ihmistä, tulot eivät riittäneet edes juoksevien menojen kattamiseen, Pekkarinen päivitteli eduskunnassa perjantaina.

Pekkarisen mukaan verotulojen kasvu on kohdistunut viime vuosina ennestään vahvoihin ja leikkaukset ennestään heikkoihin kuntiin. Rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät köyhtyneet.

Mahdoton yhtälö

Keskusta on ehdoton valtapuolue Suomen kuntakartalla. Pekkarinen ei kuitenkaan suostu ottamaan kuntien talouden kurjistumista puolueen omaan piikkiin.

-Jos tilanne on se, että hallitus on leikannut näiltä kunnilta sekä valtionosuuksia että monilta kunnilta myös verotuloja, saa olla vaikka minkälainen fakiiri, niin ei niitä menoja pysty kattamaan eikä tasapainoisen tilinpäätöksen edellytyksiä jää. Hänen mukaansa on ollut suuri pettymys, ettei hallitus ole kyennyt tekemään päätöksiä selvitysmies Jukka Pekkarisen ehdotusten pohjalta kuntien peruspalvelujen turvaamiseksi.

Pekkarinen, Mauri

-Kunnat ovat odottaessaan valtion toimenpiteitä kuntatalouden tasapainottamiseksi joutuneet tekemään lyhytnäköisiä säästöpäätöksiä. Koulujen lakkauttamiset, opettajien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön lomautukset ja irtisanomiset näyttävät tulevan viime päivien uutisten perusteella uudestaan ajankohtaisiksi, Pekkarinen paheksui.

-Se on hirveän helppo käydä ensin kuntien kukkarolla ja tulla sitten sanomaan, että so, so kun leikkaatte sieltä täältä. Minkä ne tekee niissä kunnissa, jos valtio vie valtionosuuksia ja verotuloja pois. Pakkohan se on leikata palveluja.

Pekkarinen painotti, että oppositio ei ole vaatimassa hallitukselta enempää rahaa kuin sen, minkä kuntatalouden selvitysmies katsoi tarpeelliseksi.

-Se 1,4-1,5 miljardia markkaa riittäisi kuntatalouden sisällä, hän huomautti.

Ei syntymäpäivälahja

Välikysymyksen sanamuoto kuuluu "mihin välittömiin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä estääkseen kuntien talouden kiristymisen ja turvatakseen kuntien tasapuoliset mahdollisuudet hoitaa kuntalaisten sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelut?" Välikysymys on lyhyen ajan kuluessa jo toinen, mitä Pekkarinen itsekin hieman ihmetteli.

-Ei vain ollut muuta vaihtoehtoa. Korostan, ettei tämä ole mikään syntymäpäivälahja 60 vuotta täyttävälle pääministeri Lipposelle, ja aion sen myöskin hänelle sanoa, Pekkarinen veisteli. Maaliskuussa hallitus sai vastata välikysymykseen köyhyyspaketista. Nykyiset laajapohjaiset hallitukset eivät välikysymyksiin kaadu, ja luottamusäänestyksessä hallitus sai eduskunnan luottamuksen luvuin 116-60.

Hallituspuolueiden rivit repeilivät kuitenkin pahasti. Opposition rinnalla epäluottamusta hallitukselle oli esittämässä neljä vasemmistoliiton, yksi sosiaalidemokraattien ja yksi vihreiden kansanedustaja. Pekkarinen vakuutti, että opposition järeintä asetta käytetään, koska asiat vaativat. Kysymystä ei ole hänen mukaansa laadittu hallituspuolueiden rivien repimiseksi.

-Tämän kysymyksen luonne on hieman toinen kuin köyhyysvälikysymyksen. Aika näyttää, miten tässä suhteessa käy. Emme me laske kysymystä laatiessa ennalta, kuinka monta edustajaa saamme hallituspuolueiden eduskuntaryhmistä taaksemme, Pekkarinen totesi. Hallitus vastaa välikysymykseen ensi viikon keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.