Mainos

Keskusta-oikeistolle murskavoitto Ranskan vaaleissa

Ranskan hallitus jatkaa ilman suuria muutoksia. Presidentti Chirac nimitti useimmat väliaikaishallituksen ministerit pysyviin virkoihin.

Ranskan presidentti Jacques Chirac palkitsi väliaikaisen hallituksen, jonka hän nimitti toukokuisen uudelleenvalintansa jälkeen. Hän nimitti useimmat sen ministerit pysyviin virkoihin.

Chirac hyväksyi ensin pääministeri Jean-Pierre Raffarinin eronpyynnön ja nimitti hänet heti perään uudelleen pääministeriksi. Sen jälkeen nimitettiin muut ministerit.

Nicolas Sarkozy jatkaa sisäasioista ja kotimaisesta turvallisuudesta vastaavan superministeriön johdossa. Ulkoministerinä jatkaa Dominique de Villepin ja valtiovarainministerinä Francis Mer. Samoin jatkaa puolustusministerinä Michele Alliot-Marie, Ranskan ensimmäinen nainen tässä tehtävässä. Euroopan parlamentin entinen puhemies Nicole Fontaine nimitettiin teollisuusministeriksi, mikä lisäsi naisministerien määrää.

-Kaikki 27-jäsenisen hallituksen 15 perusministeriä säilyttivät virkansa, sanoi Raffarin. Ainoat muutokset koskevat yhdeksää vähemmän keskeistä virkaa. Pääministeri Raffarin ylisti uuden hallituksensa pätevyyttä ja avoimuutta, samoin sen "inhimillistä" luonnetta. Ranskan oikeisto-keskustalla on nyt ehdoton enemmistö maan kansalliskokouksessa seuraavan viiden vuoden ajan.

Chiracille ehdoton enemmistöPresidentti Jacques Chiracin johtama keskusta-oikeisto sai eilisissä parlamenttivaaleissa ehdottoman enemmistön Ranskan 577-paikkaiseen parlamenttiin.

Vaalien virallisten tulosten mukaan keskusta-oikeistolaisten puolueiden muodostama Presidentillisen enemmistön liitto UMP ja sen vaaliliittolainen UDF keräsivät yhteensä 399 parlamenttipaikkaa.

Vasemmistopuolueiden paikkamäärä jäi 178:aan. Ennen vaaleja sosialistit liittolaisineen hallitsivat parlamentin alahuonetta 314 paikalla oikeiston 245:ttä vastaan. Tulos merkitsee, että pääministeri Jean-Pierre Raffarin saanee jatkaa tehtävässään. Hänen odotetaan antavan tulevan hallituksensa kokoonpanon Chiracin hyväksyttäväksi huomenna.

- Meidän tehtävänämme on olla tuottamatta pettymystä, Raffarin kommentoi.

Chiracille vaalitulos merkitsee hankalan vallanjaon pääministerin kanssa olevan ohi. Koska Chiracilla on takanaan parlamentin ja hallituksen tuki, voi hän nyt täyttää vaalilupauksensa ja toteuttaa lupaamansa vero- ja eläkeuudistukset sekä rikollisuuden vähentämistoimenpiteet.

Äänestysprosentti jäi ennätyksellisen alas ja oli vain 60,7. Ranskalaislehdet kyselivätkin tänään, kuka oikeastaan voitti vaalit, Chirac vai apatia.

Vasemmistolle "kunniallinen tappio"

Vasemmistojohtaja Francois Hollande kuvaili vaalitulosta "kunnialliseksi tappioksi", jonka aiheuttivat Chiracin suosio presidentinvaaleissa sekä kansalaisten halu lopettaa hankala vallanjako presidentin ja pääministerin kesken. Sosialistien tulos, 147 paikkaa, oli kuitenkin hieman odotettua parempi.

Kommunisteilla meni sitävastoin heikosti. Puolueen johtaja Robert Hue menetti niukasti parlamenttipaikkansa Chiracin tukijalle yhdessä Pariisin pohjoisista vaalipiireistä ja kommunistien saalis vaaleissa jäi vain 21 paikkaan. Vasemmistolainen Le Monde -lehti ennakoikin vaalituloksen aiheuttavan uudistuksia vasemmistopuolueiden sisällä.

Myös vihreiden johtaja Dominique Voynet tippui parlamentista. Vihreät saivat kuitenkin kolme paikkaa, toisin kuin Jean-Marie Le Penin johtama Kansallinen rintama, joka ei onnistunut saamaan parlamenttiin yhtään edustajaa. Puolue tähtääkin nyt menestykseen vuoden 2004 paikallisvaaleissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Yhdeksän uutiset 17.06.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.