Mainos

Keskusta-oikeisto voittoon Tanskan vaaleissa

Pääministeri Anders Fogh Rasmussen ja keskusta-oikeistolainen hallituskoalitio ovat voittaneet Tanskan parlamenttivaalit.

Tanskan keskusta-oikeistolaisen hallituksen pääministeri Anders Fogh Rasmussen jatkaa toiselle kaudelle. Hallituskoalitio sai Tanskan parlamenttivaaleissa 54 prosentin äänisaaliin ja 95 paikkaa 179-paikkaiseen parlamenttiin. Sosiaalidemokraattien johtama oppositio puolestaan sai 46 prosenttia äänistä ja 80 paikkaa.

Pääministeri Anders Fogh Rasmussenin johtama venstre menetti neljä paikkaa kansankäräjillä, mutta kannatus oli silti 29 prosenttia. Hallituskumppani konservatiivit sai kolme paikkaa lisää ja 10,3 prosentin kannatuksen.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun venstreläinen pääministeri valitaan uudelleen. Lisäksi olemme yhä Tanskan suurin puolue, Rasmussen totesi puolueensa vaalivalvojaisissa Kööpenhaminan DGI-talolla pitämässään puheessa.

Äänestysinto laski hieman neljän vuoden takaisista parlamenttivaaleista. Vaaliviranomaiset arvioivat, että uurnilla kävi nyt 84,5 prosenttia Tanskan 4 miljoonasta äänioikeutetusta. Edellisissä parlamenttivaaleissa äänestysprosentti oli 87,1.

Tanskan vaalihuoneistot sulkeutuivat illalla kello 21 Suomen aikaa.

Sosiaalidemokraattien johtaja eroaa

Suurin häviäjä oli sosiaalidemokraatit, joka tavoitteli vaaleissa päähallituspuolueen asemaa. Sen kannatus jäi 25,9 prosenttiin ja kansankäräjäpaikat vähenivät viidellä. Tanskan radion mukaan tulos oli sosiaalidemokraateille huonoin yli 30 vuoteen.

Tanskan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Mogens Lykketoft ilmoittikin jättävänsä tehtävänsä, kun vaalitulos alkoi selvitä. Lykketoft oli vaaleissa porvarillisen venstren Anders Fogh Rasmussenin vastaehdokas pääministeriksi.

- Minusta on tärkeää valita uusi johto mahdollisimman pian, jotta se saa täyden vaalikauden seuraaviin vaaleihin valmistautumiseen, Lykketoft sanoi STT:lle Kööpenhaminassa myöhään tiistai-iltana.

Sosiaalidemokraattien mahdollisena hallituskumppanina vaaleihin lähtenyt radikaali venstre kuului kuitenkin vaalien voittajiin, sillä se nosti kannatustaan neljällä prosentilla 9,2:een. Paikat parlamentissa lisääntyivät yhdeksästä 16:een.

Toinen pieni voittaja oli sosiaalidemokraattien tukipuolue punavihreä yhteislista, jonka kannatus nousi prosentilla 3,4:ään ja paikat lisääntyivät neljästä kuuteen.

Demarileiristä sosialistinen kansanpuolue menetti kannatustaan 0,4 prosenttia jääden kuuteen prosenttiin. Tämä maksoi yhden entisistä 12 kansankäräjäpaikasta.

Populistit nousivat

Oikeistopopulistinen tanskalainen kansanpuolue nosti hieman kannatustaan. Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava puolue sai 13,2 prosentin kannatuksen eli hieman yli prosentin enemmän kuin viime vaaleissa. Kansankäräjille nousee kaksi uutta kansanpuoluelaista ja puolueella on nyt 24 paikkaa. Tanskalainen kansanpuolue on yksi venstre-vetoisen hallituksen tukipuolueista.

Alle kahden prosentin äänikynnyksen jäivät sosiaalidemokraattien leiriin lukeutunut keskustademokraatit, hallitusleiriä tukenut kristillisdemokraatit ja vuonna 2000 perustettu vähemmistöpuolue, jolla ei ollut paikkoja edelliselläkään vaalikaudella.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.