Mainos

Keskusta lisäisi hyvinvointipalveluja 1,5 miljardilla

Matti Vanhanen esitteli keskustan eduskuntavaaliohjelman tänään Tampereella.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä palveluihin ja eri väestöryhmien hyvinvoinnin parantamiseen voidaan ensi vaalikaudella käyttää 1,5 miljardia euroa enemmän kuin kuluvalla kaudella. Lapsiperheiden ohella tulee muistaa myös eläkeläisiä ja opiskelijoita.

Vanhanen esitteli keskustan vaaliohjelman tänään Tampereella puolueen vaalikampanjan avajaisissa. Hän muistutti, että monen vaalikauden ajan on kevennetty niiden veroja, jotka maksavat tuloveroa. Nyt on kuitenkin tunnustettava, että kaikkein pienituloisimmat eivät ole siitä hyötyneet.

Veropolitiikassa pitää Vanhasen mukaan etsiä myös täsmätoimia, joilla edistetään sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Keskustan vaaliohjelmassa esitetään mm. ruoan arvonlisäveron alentamista 12 prosenttiin. Lisäksi on uudistettava perintöverotusta ja ulotettava matalapalkkatyön tuki alle 25-vuotiaisiin.

Verotuksen täsmätoimiin voidaan varata ensi vaalikaudella korkeintaan miljardi euroa. Muu pelivara menee edelleen jatkuvaan tuloverotuksen keventämiseen.

Teemana "Vähän kuin itseäsi äänestäisit"

Vanhanen sanoi odottavansa vaalikeskustelussa sosiaalidemokraateilta ja kokoomukselta vastauksia muun muassa siihen, miten ne suhtautuvat kansaneläkkeiden korottamiseen ja vihreän energian käytön edistämiseen.

Hän vaati puolueita paljastamaan myös Nato-korttinsa ennen vaaleja, koska jo vuoden sisällä uusi hallitus, presidentti ja eduskunta joutuvat ottamaan asiaan kantaa. Keskusta kannattaa nykyistä turvallisuuspoliittista linjaa: jäsenyyshakemusta ei jätetä, mutta vahva jäsenyysoptio pidetään voimassa. Uutta on sana "vahva", joka Vanhasen mukaan viittaa puolustusjärjestelmien yhteensopivuuteen.

Otteita keskustan vaaliohjelmasta

Keskusta lähtee vaaleihin iskulauseella "Vähän kuin itseäsi äänestäisit". Iskulausi toistuu muun muassa tv-mainonnassa, joka alkoi viikonloppuna. Vanhasen mukaan moton taustalla on se, että suurin osa suomalaisista ajattelee samalla tavoin kuin keskusta.

Kansaneläkkeisiin 20 euron korotus

Keskustan vaaliohjelma on 31-sivuinen järkäle, jossa on 280 erillistä tavoitetta tai vaatimusta lähes kaikilta yhteiskuntaelämän aloilta. Vanhanen luonnehti sitä "valmiiksi hallitusohjelmaksi".

Pinosta löytyy kuitenkin vain vähän täsmällisiä lukuja. Puheenjohtaja täsmensi puheessaan vain yhtä: kansaneläkkeiden korottamiseen pitää käyttää 160 miljoonaa. Se merkitsee 20 euron korotusta kuukaudessa. Summa on samansuuruinen kuin se, joka tarvitaan eläkeläisten verohelpotuksiin.

Kokoomus suurimman kritiikin kohteena

Vanhanen pöllytti puheessaan pahemmin kokoomusta kuin hallituskumppaneita. Hän syytti kokoomusta yritysverotuksen ja jopa perintöverotuksen kiristämisestä. Lisäksi hän epäili kokoomuksen pyrkivän ratkaisemaan Perloksen aiheuttaman kriisin edistämällä ihmisten muuttoa pois Pohjois-Karjalasta.

SDP näyttää Vanhasen mukaan kauhistelevan mahdollisuutta, että uusiutuvan energian käyttö tarjoaisi työtä myös maaseudulle.

- Ei ole keskustan syy vaan biologinen lainalaisuus, että puu kasvaa metsässä ja ruokohelpi pellolla.

Vanhanen ei silti halunnut lähteä kaluamaan keskustalle heitettyjä hallituspohjasyöttejä. Hän huomautti, että tuleva hallitus rakennetaan tehtävänsä ympärille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.