Mainos

Keskusta jätti välikysymyksen

Keskusta jätti hallitukselle välikysymyksen kansalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta pankkikriisiin liittyvien korvausten yleisessä linjassa. Keskustan kansanedustajien ohella kysymyksen allekirjoittivat kristilliset ja kolmihenkinen vasemmistoryhmä. Taustalla oli pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ilmoitus, jonka mukaan hallitus ei anna eduskunnalle keskustan vaatimaa tiedonantoa entisen pankinjohtajan Ulf Sundqvistin kanssa sovituista korvausjärjestelyistä.

Veroministeri Arja Alho (sd.) ilmoitti tänään SDP:n puoluekokouksessa olevansa valmis eroamaan, jos niin halutaan. Kukaan puoluehallituksen jäsenistä ei kuitenkaan tällaista vaatimusta esittänyt. Puoluehallitus keskusteli entisen pankinjohtaja ja puolueenjohtaja Ulf Sundqvistin tapauksesta. Puheenjohtaja Paavo Lipponen sanoi, että veroministeri Alhon luottamusta ei kukaan asettanut kyseenalaiseksi. Lipposen mukaan asiassa on menetelty lakien mukaan ja asiallisesti.

Kun asia on nostettu eduskunnassa esille on se selvitettävä, jolloin kaikki tiedot tulevat esiin vielä kerran, Lipponen totesi. Lipposen mukaan pankkikriisin yhteydessä ylivelkaantuneiden asemaa on vielä selvitettävä. Asiaa valmistelee sosiaaliministeri Sinikka Mönkäre (sd.).

Alhon toiminnasta Sundqvistille tuomittujen vahingonkorvausten alentamisessa on tehty muistutus perustuslakivaliokunnalle, ja eilen yritettiin koota allekirjoituksia välikysymykseen.

Alho sai moitteet SDP:n eduskuntaryhmältä

Alho sai tänään moitteet omalta eduskuntaryhmältään vahingonkorvausjärjestelyjen vuoksi. SDP:n eduskuntaryhmä keskusteli asiasta pitkään ja totesi sen jälkeen, että "ratkaisun ajankohta ja tekotapa eivät olleet yhteiskunnallis-moraaliselta kannalta loppuun saakka harkittuja". Ryhmän kannanotossa viitataan kansalaisten reaktioihin tapahtuneen vuoksi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja tulkitsi, että Alho nauttii kuitenkin edelleen eduskuntaryhmän luottamusta. Pääministeri Paavo Lipponen puolusti edelleen voimakkaasti Alhoa. Hän otti itselleen vastuun siitä, että Sundqvistia koskevasta ratkaisusta ei keskusteltu laajemmin etukäteen hallituksessa.

SDP:n eduskuntaryhmän keskustelussa nostettiin esille myös Alhon eroaminen. Muutamat kansanedustajat vetosivat ministeriin, että hän harkitsisi itse eroamista hallituksesta.

Alholle kansalta tyly tuomio

Alhon päätös alentaa Sundqvistin vahingonkorvauksia saa kansalaisilta jyrkän tuomion. Aamulehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista pitää päätöstä moraalisesti vääränä.

Närkästyneimpiä ovat vasemmiston perinteiset kannattajat. 90 prosenttia työväestöstä pitää päätöstä vikatikkinä. Vain kaksi prosenttia heistä hyväksyy veroministerin ratkaisun.

Kyselyyn vastanneista 62 prosenttia katsoo, että tämäntapaiset poliittiset päätökset vaikuttavat myös äänestyskäyttäytymiseen. Jyrkimmät vastaukset tähänkin kysymykseen tulivat työväestöltä. 72 prosenttia työväestöstä sanoo päätöksen heijastuvan vaaliuurnille saakka.

Taloustutkimus haastatteli yli 500 suomalaista. Kysely tehtiin tiistai-iltana.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.