Keskusta jäädyttäisi valtion menot viime vuoden tasolle

Keskusta pistäisi puheenjohtajansa Juha Sipilän johdolla lapsilisienkin indeksikorotukset jäihin ensi vaalikaudella. Korotusta tehtäisiin kuitenkin vain maltillisen tuloratkaisun verran.  

Keskustan perjantaina esittelemässä talous- ja työllisyysohjelmassa valtion menoihin tehtäisiin vuositasolla kahden miljardin euron nettoleikkaus, josta puolet kertyisi indeksijäädytyksestä.  

– Ulkopuolelle jätetään työeläkkeet. Muut etuudet nousisivat saman verran kuin palkat. Tässä lähdetään siitä, että palkkaratkaisut ovat nykyisen kaltaisia, Sipilä sanoi.  

Takuueläkettä keskusta korottaisi kymmenellä eurolla kuukaudessa. Kuntien valtionosuuksiin kohdistuvat säästöt pitäisi keskustan mielestä korvata kunnille.  

Kokonaisuudessaan keskustan säästölistan suuruus on 2,3 miljardia euroa, mutta 150 miljoonan euron lisäys puolustusmäärärahoihin ja sama summa muun muassa takuueläkkeen korotukseen 10 eurolla kuukaudessa söisi säästöistä 300 miljoonaa euroa.  

Toisen miljardin keskusta niistäisi monista eri kohteista, mutta armeijan lisäksi muun muassa poliisi ja rajavartiosto jätettäisiin rauhaan.  
  
Talouteen myös "boostia"  
  
Pelkillä leikkauksilla ei Suomen taloutta saada Sipilän mielestä kuntoon, koska tilanne on paljon surkeampi kuin kuvitellaan. Taloutta pitää myös "boostata" eli kiihdyttää.  

– Esitämme harkittavaksi, voisiko esimerkiksi työeläkemaksujen määräaikaista alentamista kahdella prosenttiyksiköllä käyttää tähän boostaamiseen, Sipilä sanoi.  

Sipilä kertoi antaneensa omille porukoilleen toimeksiannon kahden miljardin euron säästöjen etsimisestä jo viime vuoden tammikuussa.  

– Kyllä nämä on nyhtämällä nyhdetty nämä asiat tänne. Ei se ole ollut helppoa kenellekään. Olemme valmiit kuuntelemaan, jos toisilla on parempia ehdotuksia, Sipilä vakuutti.  

Keskusta perustaa talouslinjansa siihen oletukseen, että bruttokansantuote kasvaa seuraavien neljän vuoden aikana keskimäärin 1,4 prosenttia vuodessa.  

Jos kasvu olisi keskimäärin kaksi prosenttia vuodessa, leikkauksia ei tarvittaisi. Tänä ja ensi vuonna kasvun oletetaan jäävän alle yhden prosentin, ja näillä näkymin kaksi prosenttia saavutettaisiin vasta 2019.  

Lue myös:

    Uusimmat