Mainos

Keskusta huolestunut puhtaasta ruoasta

Keskusta vaatii hallitusta pitämään huolta siitä, että Suomessa on mahdollisuus saada jatkossakin puhdasta ja turvallista ruokaa. Keskustan eduskuntaryhmän työvaliokunnan mielestä Suomen on otettava asiassa aloitteellinen rooli.

Suomella on suurimman oppositioryhmän mielestä EU-puheenjohtajamaana avainpaikka linjata EU:n politiikkaa, jotta jatkuvista ruokaskandaaleista päästäisiin eroon. EU:n on Suomen puheenjohtajakaudella muodostettava kantansa alkaviin maailmankaupan WTO-neuvotteluihin. Ruokaturvallisuuden tulisi olla EU:n toiminnan perustana seuraavalla seuraavalla vuodet 2000-2006 kattavalla rahoituskaudella. Keskustan ryhmänjohto vaati torstaina alkuperämerkintöjen edistämistä siten, että pakkauksen lisäksi myös itse tuotteen alkuperämaa ja tuotantotapa käyvät selville. Epäilyttävissä tapauksissa tulee tehostaa Suomen rajatarkastuksia. Antibioottivapaata tuotantoa pitää aktiivisesti edistää. Keskusta epäilee hallituksessa olevan henkeä uhrata ruoan turvallisuutta yhä enemmän vapaakaupan alttarille. EU:n ja USA:n WTO-kiistassa jotkut olisivat valmiita luopumaan hormonilihan tuonnin kieltävästä kannastaan, keskustan kannanotossa huomautetaan.

Keskustan näkemyksen mukaan koko ruokaketju on saatava tosissaan sitoutumaan eettisesti ja terveyden kannalta kestävään tuotantoon. Kuluttajan pitää voida luottaa ruoan turvallisuuteen, kaupan jalostajan tuotteisiin, jalostajan tuottajan menetelmiin ja tuottajan raaka-aineiden puhtauteen. Ryhmä muistuttaa, että EU:ssa on ruoan turvallisuus pettänyt toistuvasti. Hullun lehmän taudin yhteydessä unionin toimet olivat viivytteleviä ja salailevia. Sen jälkeen on koettu myös sikarutto- ja Belgian dioksiiniskandaalit. EU ei ole keskustan mukaan toteuttanut sellaisia toimia, joilla tällaiset tapaukset saataisiin ehkäistyä. Suomalainen ruoka on ollut turvallista. Suomessa on tarkastuksissa tiukka linja ja ainoana EU-maana aktiivinen tautientorjuntayhdistys.

Leipäviljasta puolet ulkomailta

Keskustan mielestä turvallisen ruoan saatavuus ei ole kuitenkaan meilläkään taattu. Esimerkiksi leipäviljasta noin puolet on ulkolaista. -Kotimaisen puhtaan ruoantuotannon jatko on epävarmalla pohjalla. Tilojen määrä laskee hälyttävää vauhtia. Suuntaus on kohti tehotuotantoa, jossa kustannukset pyritään painamaan mahdollisimman alas.

-Ulkomaiset esimerkit osoittavat, että pelkkä markkinakilpailu voi johtaa piittaamattomuuteen eettisistä ja turvallisuuteen liittyvistä arvoista, kannanotossa tähdennetään. Keskusta olisi halunnut eduskunnan käyvän vielä ennen kevätistuntokauden päättymistä ajankohtaiskeskustelun ruoan puhtaudesta. Se ei kuitenkaan mahtunut eduskunnan ohjelmaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.