Mainos

Keskusta hiillosti kokoomusta

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö joutui sekä demarien että keskustaopposition ryöpyttämäksibudjetin palautekeskustelussa eduskunnassa.

Keskustan markkinoimasta työreformista kiisteltiin myös eduskunnan budjettikeskustelussa. Keskusta oli kaivanut esiin kokoomuksen seuraavaa vaalikautta koskevan ohjelman ja päätellyt, että kokoomus tavoittelee lähes rajatonta paikallista sopimista. Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mukaan kokoomus haluaisi mennä asiassa paljon pitemmälle ja ehdottomammin kuin keskusta. Julkisuuteen tulleiden kannanottojen mukaan on Ahon mielestä kuitenkin syntynyt käsitys, että ammattiyhdistysjohtajien lailla kokoomuskin vastustaisi paikallisen sopimusoikeuden laajentamista. Aho muistutti vasemmistoliiton pitäneen lisäksi keskustan linjausta yhteistyön esteenä. Kokoomuksen pitemmälle menevä kanta ei kuitenkaan sitä ole.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz huomautti kokoomuksen pyrkivän paikallisen sopimisen lisäämiseen ensisijaisesti työehtosopimusten kautta, mutta myös lainsäädännöllä. Hän toivotti keskustan tervetulleeksi samalle kannalle, jos se on arvoituksellisen työreformin sisältö. -Sen me tiedämme, että se parantaa sairaat ja tekee suomalaiset onnelliseksi, Zyskowicz lohkaisi. Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) oli opposition kanssa eri mieltä ns. laajan työttömyyden laskemisperusteista Hän piti harhaanjohtavana sitä, että työttömien työnhakijoiden määrään lisätään Tilastokeskuksen arvioimat piilotyöttömät. Oppositio huomautti, että Suomen Pankki tekee tämän laskutoimituksen heidän puolestaan.

Aloitteiden summat pantiin vertailuun

Oppositio ja hallituspuolueet kinasivat vanhaan tapaan edellisen ja nykyisen hallituksen talouspoliittisista linjoista sekä yhteisvaluutan haasteista. Sananvaihtoa oli myös talousarvioaloitteista. Niinistö oli laskenut keskustan halunneen paisuttaa budjettia 5 miljardia markkaa. Mauri Pekkarinen (kesk.) pani paremmaksi kertomalla hallituspuolueiden edustajien yltäneen yli 11 miljardiin markkaan. Kristillisen liiton Bjarne Kallis huomautti, että tilastojen mukaan hallitus ei ole päässyt työttömyyden puolittamistavoitteeseen. Viime vuonna joutui 788572 kansalaista turvautumaan työttömyysturvaan. Yhteisvastuun toteuttamisessa hallitus on Kalliksen mielestä epäonnistunut vielä pahemmin. Erot alueiden, kansalaisten ja kansalaisryhmien välillä ovat kasvaneet.

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka epäili, että joulumielellä olleet hallituspuolueet ovat pyrkineet budjetilla kaunistelemaan taipaleensa jälkiä. Pieni pakkeli ei kuitenkaan peitä hänen mielestään kansan kärsimyksen syviä ryppyjä. Budjetin palautekeskustelu jatkuu vielä tiistaina. Sen jälkeen alkaa pääluokittainen käsittely. Viimeiset äänestykset ovat perjantaina tai lauantaina. (STT) pn 18:36


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.