Mainos

Keskusta haluaa lisärahaa öljyn korvaamiseen

Keskusta haluaa vauhdittaa öljyn korvaamista muilla polttoaineilla omakotitaloissa ja lämpölaitoksissa. Pääministeri Matti Vanhanen uskoo, että hallituksen budjettiriihessä kyetään sopimaan investointiavustusten lisäämisestä.

Vanhanen kertoo, että tavoitteena on sopia energiatukien peruslinjoista hallituksen neuvottelussa jo huomenna.

Jos sopu syntyy, energiainvestointien avustuksiin liittyvät määrärahalisäykset tulevat Vanhasen mukaan olemaan merkittävin muutos, mikä hallituksen budjettiriihessä tehdään valtiovarainministeriön ehdotukseen.

- Olisi hyvä, jos päätökset pystyttäisiin tekemään nyt. Kentällä on paljon patoutunutta kysyntää öljyn korkean hinnan vuoksi, Vanhanen sanoi Kouvolassa, jossa keskustan ministerit sekä puolueen ja eduskuntaryhmän johto valmistautuivat yhdessä ratkaiseviin budjettineuvotteluihin.

"Raha ei riitä lisäysten jälkeenkään"

Valtion investointiavustuksille on ollut kysyntää, eikä rahaa ole riittänyt likikään kaikille halukkaille. Vanhanen arveli, etteivät rahat riitä myöskään mahdollisten lisäysten jälkeen. Kovan kysynnän vuoksi hallituksen ei tarvitse miettiä houkuttimeksi tukiprosenttien kasvattamista.

- Ihmiset on heränneet siihen, että omakotitalossa voi vaihtaa öljystä pellettiin tai maalämpöön, Vanhanen iloitsi.

Tuloverotukseen kaavailtu 800 miljoonan euron kevennys tyydyttää Vanhasen mukaan keskustaa, kunhan siihen sisältyy pieni- ja keskituloisia suosiva työtulovähennys. Kuinka suuri työtulovähennyksen osuus tulee koko potista olemaan, on Vanhasen mukaan vielä auki.

Alkoholi- ja tupakkaveron korotuksiin keskustan johto ei ottanut vielä kantaa. Vanhasen mukaan asiassa odotetaan vielä lisäselvityksiä. Epäselvää toistaiseksi on, ovatko viinatuomiset ylipäänsä kasvaneet vai johtuuko kasvu siitä, että myös matkustaminen laivoilla on lisääntynyt.

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu arvioimaan budjettivalmisteluja maanantaina ja tiistaina Tampereella. Hallituksen budjettiriihi alkaa heti seuraavana päivänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.