Mainos

Keskusta: Hallituksella poliittinen vastuu umts-kaupoissa

Keskustaopposition mielestä oikeuskanslerin selvitys ei poista hallituksen niskoilta poliittista vastuuta Soneran virheinvestoinneista.

Mauri Pekkarinen

Ministerit eivät ole syyllistyneet juridisiin virheisiin, mutta eivät käyttäneet keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen mukaan myöskään hyväkseen mahdollisuutta puuttua asiaan. Hallituksella ei ollut velvollisuutta käsitellä umts-huutokauppoja.

Pekkarinen nostaa kuitenkin oikeuskanslerin päätöksestä esiin kohdan, jonka mukaan säädökset eivät olisi sitä estäneet. Hallitus olisi voinut päätöksen mukaan oma-aloitteisesti käsitellä umts-huutokauppoja julkisesti saatavissa olleen tiedon pohjalta. Se olisi voinut ottaa asiaan kantaa ja saattaa käsityksensä yhtiön tietoon puuttumatta suorin ohjein tai määräyksin yhtiön päätöksentekoon.

Pekkarinen katsoo, että oikeuskansleri on myös jättänyt yllättävän pienelle pohdinnalle valtioneuvoston periaatepäätöksen roolin ja merkityksen. Oikeuskanslerin tehtäviin kuuluu valvoa valtioneuvoston toimien lainmukaisuutta.

Hallitus teki syyskuussa 1999 periaatepäätöksen, jonka mukaan Soneran erittäin merkittävät sijoitukset ulkomaille edellyttävät pääomistajan hyväksyntää, ennen kuin sijoituksesta lopullisesti päätetään. Pekkarinen muistutti, että Soneran osakeantiesitteeseen oli kirjattu sama lupaus pääomistajan kuulemisesta suurissa hankkeissa. Hänen mielestään voi kysyä, eikö Saksan umts-hanke ollut suorastaan jättihanke.

-Jos kerran tällainen lupaus oli annettu, miksi hallitus ei käsitellyt asiaa. Mitään säädöspohjaista estettä sille ei ollut, Pekkarinen korosti. Hänen mielestään tässä on poliittisen arvioinnin paikka. Se tehdään eduskunnassa, kun talousvaliokunta saa valmiiksi mietintönsä hallituksen antamasta Sonera-tiedonannosta. Sen käsittely täysistunnossa päättyy luottamuslauseäänestykseen.

Virkamiesten asema selvennystä


Myös oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) kiinnitti huomiota talousvaliokunnalle antamassaan lausunnossa siihen, ettei estettä asian käsittelylle hallituksessa olisi ollut. Hänen mielestään liikenne- ja viestintäministeriö omaksui "puuttumattomuuden roolin".

Koskinen arvioi tänään, että jo nykyisen hallituksen tulisi lisäksi pohjustaa valtionyhtiöiden hallituksissa istuvien valtion virkamiesten aseman selvittelyä.

Oikeuskansleri Paavo Nikulan mukaan finanssineuvos Kalevi Alestalolla, osastopäällikkö Samuli Haapasalolla ja liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinosella (kok.) olisi ollut mahdollisuuksia arvioida umts-kaupan hinnan oikeaa tasoa. He ovat tukeutuneet Soneralle hyväksyttyyn strategiaan ja soveltaneet hallituksen periaatepäätöstä yhteensovittamalla se osakeyhtiölainsäädännön kanssa. Nikulan tulkinnan mukaan periaatepäätöksen oikeudellinen luonne oli sellainen, ettei ministerin ja virkamiesten toiminta ollut lainvastaista.

Eduskunnan talousvaliokunta kuulee vielä muutamia asiantuntijoita, joiden joukossa on Soneraa sen syntyvaiheessa johtanut Pekka Vennamo. Valiokunnan puheenjohtaja Leena Luhtanen (sd.) toivoo, että Sonera-mietintö saataisiin valmiiksi kahden ja puolen viikon sisällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.