Mainos

Keskusta ei keskustele Emusta ellei päätöstä tehdä lailla

Hallitus ja keskusta eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mistä olivat Emu-keskusteluissaan sopineet. Keskustan puheenjohtaja Esko Aho ilmoitti, ettei puolue suostu syksyllä jatkamaan keskusteluja hallituksen kanssa talous- ja rahaliitto Emusta, ellei hallitus suostu viemään eduskuntaan lakiehdotusta Suomen Emu-jäsenyydestä.

Aho vaati myös, että Emun ulkopuolelle jääminen pidetään keskusteluissa mukana todellisena vaihtoehtona, varsinkin jos Ruotsi, Tanska ja Britannia jäävät pois.

Pääministeri Paavo Lipponen taas piti Ahon ehtoja omille kannattajille suunnattuna teatterina ja sanoi osapuolten jo sopineen siitä, että syksyllä jatketaan keskusteluja.
-Tässä on kyseessä niin iso asia, ettei ole mitään syytä ryhtyä tällaiseen ehtoteatteriin.

Neuvotteluissa olivat Lipposen ja Ahon lisäksi mukana keskustan ryhmäpuheenjohtaja Aapo Saari ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Myöhemmin hallitus keskusteli myös pienempien oppositioryhmien kanssa.

Aho sanoi keskustelujen jälkeen, ettei tiedonanto ole sellainen hallituksen erillinen esitys, jota eduskunta EU-jäsenyyden yhteydessä edellytti Emu-päätöksen pohjaksi. Lipponen oli keskusteluihin tyytyväinen ja luonnehti niitä hyviksi ja avoimiksi. Hänen mukaansa on edelleen täysin mahdollista saavuttaa Emusta laaja yhteisymmärrys eduskunnassa, ehkä jo vuodenvaihteessa, kun Emuun liittyvät maat alkavat olla tiedossa.

Myös Aho kiitteli, vaikka vähän happamaan sävyyn.
-Keskustelun sävy oli erilainen kuin suuressa salissa on ollut viime aikoina, Aho myönsi.

Lipponen torjui keskustan ajatuksen siitä, että Suomen pitäisi sitoa Emu-ratkaisunsa Ruotsin, Tanskan ja Britannian päätöksiin asiasta.
-Suomi täyttää Emun vaatimukset. Sehän se vasta olisi erikoista jos ilmoittaisimme, että emme olleetkaan tosissamme, Lipponen sanoi.

Tiedonanto on hänen mukaansa edelleen paras tapa päättää asiasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.