Mainos

Keskusta-ehdokkaat: Pääministeri ei välttämättä suurimmasta puolueesta

Keskustan puheenjohtajaehdokkaista kolme katsoo, että ensi eduskuntavaalien jälkeen suurimman puolueen puheenjohtajasta ei tule välttämättä pääministeriä. Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen, elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mielestä hallitusneuvottelut ja ohjelmakysymykset ratkaisevat, millainen hallitus syntyy.

Kuopiossa pidetyssä puheenjohtajaehdokkaiden kenttäkierroksen aloitustilaisuudessa nelikolta kysyttiin, olisiko suurin puolue pääministeripuolue, jos esimerkiksi SDP saisi vaaleissa 52 paikkaa, kokoomus 51 paikkaa, keskusta 48 paikkaa ja eduskunnassa olisi selkeä ei-sosialistinen enemmistö.

Väyrynen ja Pekkarinen huomauttivat, että perustuslaki määrää vain, että suurin puolue lähtee johtamaan neuvotteluja, mutta hallituspohja ratkeaa vasta niissä. Myös Kiviniemen mielestä ohjelma ratkaisee.

- Jos me käymme vaalit pääministerihengessä eli tavallaan sillä oletuksella, että suurin puolue on pääministeripuolue, niin poliittisen luottamuksen kannalta olisi tärkeä pitää myös ainakin sellaisesta henkisestä pelisäännöstä kiinni. Mutta kyllähän näissä aina tilanne ratkaisee, sanoi ainoa keskustan ministeriryhmän ulkopuolinen ehdokas kansanedustaja Timo Kaunisto.

Katso Raimo Pitkäsen raportti Kuopiosta

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.