Keskusta alentaisi kunnallista äänioikeusikärajaa

Puolue ottaisi uudistuksen käyttöön jo vuoden 2008 vaaleissa. Keskusta kirjasi Porissa myös muita lasten ja nuorten aseman parantamiseen pyrkiviä tavoitteita.

Keskusta haluaa korottaa pienimpiä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja. Puolue asettaa lisäksi pitkän tähtäimen tavoitteeksi lapsilisien maksamisen siihen saakka, kunnes nuori täyttää 18 vuotta. Nykyisin maksukausi on vuoden lyhyempi.

Keskustan puoluevaltuuskunta hyväksyi stänään Porissa lasten ja nuorten asemaa koskevan kannanoton, jossa kannatetaan äänioikeusikärajan laskemista 16 vuoteen kunnallisvaaleissa. Uudistusta tulisi kokeilla joissakin kunnissa jo vuoden 2008 vaaleissa. Yleistä ikärajan alennusta arvioitaisiin esityksen mukaan seuraavalla vaalikaudella.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan aloite ei koske vaalikelpoisuutta eli sitä, että ehdolle voisi asettua jo 16-vuotiaana. Toistaiseksi ikärajan alennusta ei ulotettaisi myöskään koskemaan valtiollisia vaaleja.

Vanhasen mielestä useimmat nuoret ovat 16-18-vuotiaina vielä kasvuympäristössään, jossa käsiteltävät asiat ja kunnallisvaaleissa ehdolla olevat henkilöt ovat tuttuja. Hän uskoo, että todennäköisyys käydä äänestämässä on tuossa vaiheessa suurempi kuin sen jälkeen, kun monet nuoret ovat vaihtaneet paikkakuntaa esimerkiksi opiskelun vuoksi.

Keskustan tavoitteisiin kuuluu lisäksi matalapalkkaisen työn tuen laajentaminen koskemaan myös alle 25-vuotiaita. Nykyinen tuki on tarkoitettu lähinnä ikääntyvien työntekijöiden palkkaamiseen.

Kannanotossa painotetaan lisäksi mm. opintotuen kehittämistä ja kehitellään nettidemokratiaksi ristittyä erillistä mallia kunnissa tehtyjen lasten ja nuorten aloitteiden käsittelylle.

Toiseen asteen tutkinnosta minimi

Keskustan näkemyksen mukaan eduskuntavaalien merkittäviin kysymyksiin kuuluvat tulevaisuuden rakentaminen lapsille ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen. Nuoria perheitä ja perheen perustamista on tuettava taloudellisesti esimerkiksi asunto- ja veropolitiikan keinoin.

Jokaisen nuoren tulisi suorittaa vähintään toisen asteen tutkinto. Ylioppilastutkinnon ja lukion päästötodistuksen merkitystä korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa tulisi lisätä. Puolue poistaisi järjestelmästä niin sanotun pakkohaun, jossa ylioppilastutkinnon suorittanut hakee yhteishaussa vähintään kolmeen jatkokoulutusohjelmaan.

Keskusta haluaisi lisätä korkeakoulutuksen viennin edellytyksiä ottamalla käyttöön ulkomaalaisilta EU- ja ETA -alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta perittävän lukukausimaksun. Vanhasen mielestä tämä asia tulee saada päätökseen seuraavalla vaalikaudella.

Puoluevaltuuskunnan kannanotto ei ole vaaliohjelma, jonka hyväksyminen tammikuussa annettiin puoluehallituksen tehtäväksi. Vanhanen oli kuitenkin valmis ottamaan tavoitteet myös vaaliohjelmaan.

Valtuuskunta löi lukkoon puolueen ensi vuoden toimintasuunnitelman, jota eduskuntavaalit hallitsevat. Vaalikampanjan kokonaisbudjetti on 1,5 miljoonaa euroa, josta katetaan ylimääräisellä puoluetuella 690 000 euroa. Loput kerätään mm. varainhankintaseminaareilla, arpajaisilla ja taulujen myynnillä.

Toimintasuunnitelman muotoilun mukaan "yhteiskuntasuhteiden osalta keskitytään rakentamaan monentasoista yhteistyötä, joka tuottaa toiminnallistaloudellista etua puolueelle".

Ensimmäistä kokoustaan pitänyt viime kesänä valittu puoluevaltuuskunta teki myös henkilövalintoja. Puoluehallituksen nimeäminen sujui ilman äänestyksiä, eikä piirien ja järjestöjen ehdotusten mukainen kokoonpano tuottanut yllätyksiä.

Kansanedustaja Kauko Juhantalo ei ollut tyytyväinen siihen, että ruotsinkielisestä valtuuskunnasta puuttui satakuntalaisten edustus. Ilman esitysoikeutta kokousta seurannut Juhantalo esitti jäseneksi itseään ja tuli valituksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat