Mainos

Keskuspankkien järjestelyssä varmistettiin dollarien saanti

Keskuspankit jatkoivat tänään toimiaan rahoitusmarkkinoiden toiminnan takaamiseksi. Mukaan tuli myös USA:n keskuspankki, jonka kautta varmistettiin dollarien riittävä saanti euromarkkinoilla. Euroopan keskuspankki EKP ja USA:n keskuspankki Fed tekivät valuutanvaihtosopimuksen, jossa EKP sai dollareita ja Fed puolestaan euroja. 50 miljardin dollarin suuruisella järjestelyllä varmistettiin, että eurooppalaisilla pankeilla on riittävästi käteisiä dollareita käytössään.

Pankit haluavat käteistä, sillä terrori-iskujen takia dollareita liikkuu normaalia vähemmän; maksut saattavat olla myöhässä ja osa voi jättää ne kokonaan maksamatta. Valuutanvaihtosopimus on voimassa 30 päivää.

Torstaisessa kokouksessan EKP:n neuvosto valoi uskoa rahamarkkinoiden toimivuuteen ja vakuutti vastedeskin tukevansa finanssimarkkinoiden toimintaa yhdessä muiden keskuspankkien kanssa. Aiemmin päivällä EKP oli pumpannut lisää rahaa markkinoille pankkien maksuvalmiuden säilyttämiseksi edellispäivän tapaan.

EKP:n neuvosto esitti syvän osanottonsan USA:ssa sattuneiden traagisten terroritekojen takia. Samalla se vakuutti, etteivät USA:n talouden perusrakenteet ja vahvuus kärsi terroritekojen vuoksi. Ohjauskorot EKP piti odotetusti ennallaan.

EKP:n pääjohtaja Wim Duisenberg oli jo edellisenä päivänä todennut, että koron lasku tässä tilanteessa kielisi pikemminkin paniikkireaktiosta kuin markkinoiden rauhoittamisesta. Vaikka EKP ei puutunut korkoihin, markkinoilla jotkut analyytikot arvioivat USA:n keskuspankin alentavan korkojaan heti kun markkinat avautuvat. Kyseisten analyytikkojen mukaan koronlasku rauhoittaisi muuten haavoittuneita USA:n markkinoita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.