Keskuspankki pyrkii turvaamaan vakautta

Ensi vuoden alusta yhdentoista Emu-maan rahapolitiikkaa ohjaa yhteinen itsenäinen keskuspankki Frankfurtissa. Pankin tehtävä on Saksan Bundesbankin mallin mukainen: ensisijainen tavoite on turvata hintojen vakaus.

Pankkia johtavat kuusihenkinen johtokunta sekä neuvosto. Neuvostoon kuuluu kansallisen keskuspankin johtaja jokaisesta rahaliiton jäsenmaasta, ja se määrittelee ohjeet, joiden mukaan johtokunta toimii. Neuvostossa äänet on painotettu sen mukaan, kuinka suuren osuuden EKP:n pääomasta jäsenpankki omistaa. Johtokunnassa äänestetään mies (tai nainen) ja ääni-periaatteella.

Myös pankin itsenäinen asema on Bundesbankin innoittama. Pankki ei saa ottaa määräyksiä vastaan EU-maiden hallituksilta tai keneltäkään muulta taholta, mutta käy vuoropuhelua EU-maiden valtiovarainministerien sekä EU:n parlamentin kanssa. Johtokunnan jäsenet voidaan valita tehtävään vain kerran, korkeintaan kahdeksaksi vuodeksi, eikä sivutoimia saa harjoittaa. Ehdokkaiden on ennen virallista nimitystä saatava myös EU:n parlamentin tuki, jotta keskuspankki voidaan perustaa aikataulussa, viimeistään 1. heinäkuuta.

Ensimmäisen johtokunnan jäsenten toimikausia porrastettiin 4-8 vuoden mittaisiksi, ettei koko seurue vaihtuisi samanaikaisesti. Johtokuntaan valittiin pääjohtajaksi Wim Duisenberg, joka johtaa jo keskuspankin edeltäjää, Euroopan Rahapoliittista instituuttia. ERI on valmistellut siirtymistä rahaliittoon, ja tarkkaillut jäsenmaiden talouksien ja lainsäädäntöjen valmiutta. Myös käteisen eurorahan valmistelu on instituutin vastuulla.

Kansalliset keskuspankit jatkavat Emussakin toimintaansa, mutta rahapolitiikasta päätetään Emun alettua Frankfurtissa. Jäsenmaille jää talouden sopeuttamiskeinoksi finanssipolitiikka; eli valtion tulojen ja menojen sääteleminen.


(STT)

Lue myös:

    Uusimmat