Mainos

Keskuskauppakamari: Valtiolle velanhoitosuunnitelma

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Kari Jalas kehottaa valtiota laatimaan velanhoitosuunnitelman. Hän pitää liian ylimalkaisena hallitusohjelman tavoitetta, että velan bkt-osuuden on vuonna 2003 painuttava alle 50 prosentin.

Jalaksen mukaan tämä tavoite saattaa vahvan talouskasvun olosuhteissa täyttyä, vaikka velkaa ei lyhennettäisi markkaakaan. Hän kehottaa hallitusta asettamaan tavoitteeksi, että valtion velkaa alennetaan merkittävästi joka vuosi koko hallituskauden ajan. Tavoite pitää valtion menot reaalisesti vuoden 1999 tasolla, enintään 198,8 miljardissa markassa, on Jalaksen mukaan sekin turhan vaatimaton.

-Tavoite voisi olla vaativampikin, kun otetaan huomioon alenevan työttömyyden aiheuttamat menosäästöt.
Jalas epäilee, että velan hoidosta vapautuvia varoja saatetaan käyttää valtion muiden menojen kasvattamiseen, kun selkeää velanhoitosuunnitelmaa ei ole. Hän vaatii, ettei valtion omaisuuden myyntituloja saa käyttää rahoittamaan tuloverotuksen luvattua 10-11 miljardin markan kevennystä.

Velan hoitomenot ovat tämän vuoden budjetissa toiseksi suurin menoerä, 28,3 miljardia markkaa. Summa pienenee velan kutistuessa ja korkotason laskiessa.
-Hallitus pyrkii siihen, että valtion velka on vaalikauden päättyessä maaliskuussa 2003 alle 50 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kuinka paljon alle, Jalas kysyy.

Viime vuoden lopussa valtion velka oli 420 miljardia markkaa, eli 62,1 prosenttia bruttokansantuotteesta. Jalas huomauttaa, että 50 prosentin tavoite täyttyy ilman lyhennyksiä, jos talouskasvu on keskimäärin kolme prosenttia vuodessa ja inflaatiovauhti 1,5 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.