Keskuskauppakamari torjuu muutokset osakeyhtiötulon verotuksessa

Keskuskauppakamari vastustaa valtiovarainministeriön työryhmän ehdotusta sivutulojen verottamisesta osakeyhtiöverokannalla. Tänään antamassaan lausunnossa Keskuskauppakamari sanoo, että ehdotetussa muodossa uudistus hyödyttäisi sivutuloja hankkivia osa-aikayrittäjiä oikeiden yrittäjien kustannuksella.

Työryhmä pohti verotuksen oikeusturvaa ja ehdotti heinäkuussa, että osakeyhtiön tulona voitaisiin verottaa kaikki muu tulo kuin palkkatulo ja siihen rinnastettava henkilökohtainen tulo.

Esimerkiksi lääkäri voisi saada päätoimensa ohella harjoittamansa yksityisvastaanoton tulot verotettua osakeyhtiön tulona eli 28 prosentin verokannalla. Jos kyseessä on pääasiallinen tulonlähde, tulot verotetaan kuitenkin ansiotulona, sillä yrittäjän on otettava tulo yhtiöstä palkkana.

Muutoksesta koituva etu hyödyttäisi Keskuskauppakamarin mielestä lähinnä sivutuloja hankkivia, sillä nämä voisivat jättää tulojaan osakeyhtiöön. Työryhmän esityksellä ei Keskuskauppakamarin mielestä olisi mitään merkitystä aidon yritystoiminnan harjoittajalle.

Jos muutoksia yksittäistapauksissa tarvitaan, voidaan ne hoitaa ilman lainmuutosta verohallinnon ohjeistuksella, toteaa Keskuskauppakamari.

Samassa yhteydessä työryhmä esitti myyntivoittoveron kiristystä hankintameno-olettamia pienentämällä. Keskuskauppakamarin mielestä malli on väärä, sillä se kohdistuisi kaikkeen luovutusvoittoverotukseen, kun tarkoitus on korjata pienimuotoisen tulonhankinnan ja sivutulojen verotusta.
-Ei ole hyväksyttävissä, että aidon yritystoiminnan harjoittajien verotusta kiristetään, jotta osakeyhtiömuotoinen verotus tehdään mahdolliseksi toiminnasta, joka ei edes täytä yritystoiminnan kriteereitä, Keskuskauppakamari sanoo lausunnossaan.

Työryhmä perusteli ehdotustaan tarpeella vetää selkeä raja palkka- ja yrittäjätulon välille. Käytännöt ovat vaihdelleet lääneittäin ja veropiireittäin, mikä on aiheuttanut epäselvyyttä.

Suomen Yrittäjät on tukenut työryhmän esitystä. Ministeri Arja Alho asetti oikeusturvatyöryhmän helmikuussa, ja se jatkaa työtään vielä marraskuun loppuun.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat