Mainos

Keskosuus suuri riski keskushermostolle, sydämelle ja kuulolle

Yhdeksällä prosentilla lapsista oli kehitysvamma ja 14 prosenttia oli kokenut aivohalvauksen.

Hyvin pienenä keskosena syntyminen on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan suuri riski keskushermostolle, sydämelle sekä kuulolle. Kuulovaikeudet voivat vaikeuttaa myös kielellistä kehitystä.

Lääket. lis. Kaija Mikkola selvitti väitöstutkimuksessaan viisivuotiaiden alle kilon painoisina syntyneiden keskosten selviytymistä ja kehitystä. Hän havaitsi, että heistä yhdeksällä prosentilla oli kehitysvamma ja 14 prosentilla aivohalvaus. Neljä prosenttia heistä käytti kuulokojetta.

Merkittävä toimintakykyä heikentävä haitta todettiin viidesosalla keskosista ja lähes yhtä monella oli jokin lievempi haitta. Toiminnallisesti täysin normaaleja alle kilon painoisina syntyneistä keskosista oli 61 prosenttia.

Myös sikiökautinen kasvuhäiriö on riski lapsen myöhemmälle kehitykselle, sillä kasvu jatkuu myöhemminkin hitaana. Alle puolitoistakiloisten keskosten viiden vuoden seurannassa Mikkola havaitsi mm., että lasten sydämen kammioväliseinä oli paksuuntunut ja verenpaine kohonnut.

Tutkimus osoitti myös, että alle puolentoista kilon painoisina syntyneillä keskosilla oli täysiaikaisina syntyneisiin verrattuna poikkeavuutta kuuloaivokuoren erottelukyvyn kehittymisessä.

Mikkolan väitöstyö tarkastetaan huomenna Helsingin yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.