Mainos

Keskon Kallio ruuan arvonlisäverosta

Keskon hallintoneuvoston puheenjohtaja kauppaneuvos Matti Kallio vaati uutta hallitusta palauttamaan pikaisesti ruuan arvonlisäveron 12 prosenttiin. Nyt vero on 17 prosenttia. Kallion mukaan yksi vaihtoehto olisi veron alentaminen vain vähittäiskaupoista myytävistä elintarvikkeista.

-Silloin tukisimme lapsiperheiden kulutusta ja edistäisimme suomalaisen ruokakulttuurin ja ruuanvalmistustaitojen ylläpitämistä kodeissa, hän perusteli uutta ehdotustaan, sanoo Kallio. Ruokaa myyvät myös mm. kioskit ja huoltamot. Kauppa on käynyt kovaa kädenvääntöä niiden kanssa, koska ne saavat olla vapaasti auki myös taajamissa. Myös ravintolat ovat vaatineet voimallisesti arvonlisäveron alentamista alansa myynnin vauhdittamiseksi. Kallio esitti vaatimuksena Keskon ylimääräisessä yhtiökokouksessa tiistaina Helsingissä. Hän muistutti, että Suomessa elintarvikkeiden arvonlisävero on noin 10 prosenttiyksikköä korkeampi kuin muissa EU-maissa. Kun suomalainen kauppa ryhtyi heti esittämään hintansa myös euroina, Kallion mukaan suomalaisten tuotteiden hinnoista ei saa oikeaa kuvaa muita korkeamman veron vuoksi.

Hallintoneuvostoon kolme kauppiaiden ulkopuolista jäsentä

Odotetusti ylimääräinen yhtiökokous päätti tähän saakka vain kauppiaiden omistuksessa olevan toisen osakesarjan viennistä pörssiin. Yhtiöjärjestyksen tätä koskeva muutos oli nyt toisessa käsittelyssä. Edes ensikäsittelyssä muutos ei herännyt keskustelua. Perusosakkeen omistavilla kauppiailla on noin 72 prosenttia Keskon osakkeista. Kokous päätti myös tuntuvasti pienennetyn hallintoneuvoston kokoonpanosta. Ensi kertaa hallintoneuvoston tulee K-ryhmän ulkopuolisia jäseniä. Ratkaisu kuuluu osana yhtiön molempien osakesarjojen pörssilistaamiseen.

Ryhmän ulkopuoliset jäsenet ovat tel-yhtiö Varma-Sammon toimitusjohtaja Paavo Pitkänen, Finnairin pääjohtaja Keijo Suila ja Helsingin kauppakorkeakoulun rehtori Eero Kasanen. Vaikka hallintoneuvostoa supistettiin rajusti myös kauppiaspaikoille tuli kaksi uutta jäsentä. He ovat maatalouskauppias Matti Loukko Kauhajoelta ja Kesport-johtokunnan puheenjohtaja Hannele Näppi Jyväskylästä. Vanhoina johtokunnassa jatkavat Kallio Helsingistä, Kalevi Sivonen Vantaalta, Heikki Takamäki Pirkkalasta ja varamiespaikalta siirtynyt Jukka Toivakka Mikkelistä. Hallintoneuvostossa voi vastaisuudessa olla korkeintaan yhdeksän jäsentä. Aiemmin määrä oli 24. Uusi yhtiöjärjestys tulee voimaan kesäkuun alussa, kun se on viety kaupparekisteriin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.