Mainos

Keskok tulos kohosi myynnistä

Keskon alkuvuoden tulos kaunistui tuntuvasti viime vuodesta, vaikka erityisesti ruokakaupan kasvu oli alkuvuodesta hieman odotettua heikompi. Hidastelusta huolimatta kauppa on kuudetta vuotta kasvuputkessa.

Keskon tammi-huhtikuun voitto rahoituserien jälkeen oli runsaat 28 miljoonaa euroa eli noin 169 miljoonaa markkaa. Vuotta aiemmin voittoa syntyi hieman vaille 23 miljoonalla eurolla eli 136 miljoonalla markalla. Tulosparannus syntyi puhtaasti kaupasta. Osakkeiden ja kiinteistöjen myyntivoittoja oli tuloksessa vain 16 miljoonalla markalla, kun viime vuonna niitä oli peräti lähes 90 miljoonalla markalla. Pääjohtaja Matti Honkala olikin tyytyväinen tulokseen, ja arveli viime vuoden tulosnotkahduksen olevan nyt taaksejäänyttä elämää. Kurottavaa vuosien 1995-1996 lukuihin jäi edelleen.

-Parempikin on mahdollista, mutta kaikkea ei voi tehdä kerralla. Suunta on kuitenkin oikea, hän summasi. Liikevaihtoa kertyi runsaat 11,6 miljardia markkaa. Kasvu oli 3,1 prosenttia eli aavistuksen tukkukaupan yleistä kasvua vähemmän. Parhaimmassa vedossa oli autokauppa, sillä Volkswageneita on mennyt kuin siimaa erityisesti tammi-helmikuussa. VV-auton myynti lisääntyi runsaat 30 prosenttia viime vuodesta. Aivan näin hurjiin lukuihin ei koko vuoden osalta uskota.

Anttilan odotetaan pääsevän tappioista

Sen sijaan Tuko-kaupassa tullut Anttila toi edelleen tappioita ja painoi koko käyttötavararyhmän miinukselle. Honkalan näkemyksen mukaan tappioista pitäisi päästä tänä vuonna. Se puskisi koko ryhmän vähintään nollille. Keskon suurin ryhmä eli ruokakauppa lisääntyi kaksi prosenttia. Ryhmän ketjuista eniten tavaraa menee suuryksiköihin eli Citymarketteihin ja K-Supermarketteihin. -Suurempien kauppojen vetovoima on edelleen lisääntynyt, keskolaiset tiivistivät. Vaikka rauta- ja maatalousryhmän myynti jäi himpun viime vuodesta, Keskossa iloitaan siitä, että Rautian uudelleenjärjestelyt eivät enää paina tulosta ja rautakaupan laajentuminen Ruotsissa etenee, vaikka ei täysin suunnitellussa aikataulussa. Ruotsin rautatavarakaupasta tulee tappiota, mutta hallintojohtaja Juhani Järven mukaan niin käy aina, kun markkinaosuutta lähdetään rakentamaan nollasta. Kesko avasi torstaina viidennen rautayksikön Ruotsiin.

Vaatekaupassa merkit myyvät

Käyttötavararyhmään osana kuuluva vaate- ja kenkäkauppa ei mene kokonaisuudessa Honkalan odotusten mukaisesti. Hänen mukaansa urheilu- ja vapaa-ajan tuotteiden myynti menee hyvin.

-Siitäkin yli puolet on vaatteiden ja kenkien myyntiä, hän muistutti ja huomautti merkkien myyvän. Heikommin menee "volyymimyyntiin" perustuvassa muussa vaatekaupassa. Vaikka kilpailu on kiristynyt ruotsalaisten entistä kovemman panostuksen vuoksi, Honkala huomautti, että sillä asiaa on turha selitellä, koska ruotsalaisten osuus on edelleen sen verran pieni.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.