Mainos

Kesko sukelsi - Nokian kilpailijalta huipputulos

Kesko-konsernin huhti-kesäkuun tulos ennen veroja kutistui 38 miljoonaan euroon eli alle puoleen vuoden takaisesta. Liikevaihto pieneni 15 prosentilla 2,1 miljardiin euroon.

Keskon mukaan kysyntä heikkeni rautakaupassa, auto- ja konekaupassa sekä käyttötavarakaupassa. K-ryhmän ruokakaupan myynti sen sijaan on ollut kasvussa. Kesko arvioi myös koko vuoden liiketuloksen jäävän viime vuotta pienemmäksi.

YIT:n tulos parani alkuvuodesta

Rakennusyhtiö YIT:n tulos elpyi alkuvuodesta. Yhtiön mukaan asuntokauppa vilkastui selvästi Suomessa ja Venäjällä huhti-kesäkuussa.

Viime vuoteen verrattuna tulos ennen veroja romahti kuitenkin lähes 80 prosenttia 27,4 miljoonaan euroon.

YIT arvioi yhä, että koko vuoden liikevaihto laskee viime vuoteen verrattuna, mutta tulos ennen veroja jää selvästi positiiviseksi.

Yhtiö uskoo, että Suomen asuntomarkkinoilla näkyvä epävarmuus jatkuu tulevaisuudessa.

Outotec näkee valoa

Kaivos- ja metalliyhtiö Outotecin tulos ennen veroja puolittui viime vuotisesta 13,6 milj.euroon. Liikevaihtoa yhtiölle kertyi vajaat 40 milj.euroa edellisvuotta vähemmän.

- Useimpien metallien hinnat ovat kuitenkin jatkaneet nousuaan toisen vuosineljänneksen aikana ja ovat historiallisen hyvällä tasolla, mikä on parantanut monien kaivosyhtiöiden taloudellista asemaa, yhtiö arvioi tiedotteessaan.

TeliaSoneran säästötoimet tepsivät

Pohjoismaisen telekonsernin TeliaSoneran tulos parani vuoden takaisesta. Tulos oli ennen veroja 6,7 miljardia kruunua eli noin 590 miljoonaa euroa. Viime vuoden vastaavana aikaan tulos oli 6,2 miljardia kruunua.

Toimitusjohtaja Lars Nyberg kertoi yhtiön tiedotteessa, että aiemmat säästötoimet näkyvät nyt yhtiön kaikissa toiminnoissa. Ruotsissa ja Suomessa liiketoiminnan kulut pienenivät huhti-kesäkuussa 12 prosenttia.

Yhtiön tavoite on vähentää työntekijöitä vuoden loppuun mennessä 30000 henkilöön, kun viime vuonna yhtiössä oli reilut 32000 työntekijää.

Yhtiö arvioi myös, että kuluvan vuoden liikevaihto jää samalle tasolle tai laskee hiukan viime vuodesta.

Samsungilta huipputulos

Korealainen elektroniikkajätti Samsung teki parhaan tuloksen kahteen ja puoleen vuoteen. Yhtiön matkapuhelinmyynti kutistui hiukan huhti-kesäkuussa, mutta oli odotuksia parempi.

Yhtiön tavoitteena on kasvattaa markkinaosuuttaan matkapuhelimissa. Samsung on maailman toiseksi suurin kännykkävalmistaja Nokian jälkeen.

Ericssonin tulos parani viime vuodesta

Ruotsalainen verkkovalmistaja Ericsson teki odotettua paremman tuloksen. Yhtiön tulos ennen veroja oli 4,8 miljardia kruunua eli noin 450 miljoonaa euroa. Yhtiön tulos parani viime vuoden 4,7 miljardista kruunusta kolme prosenttia.

Yhtiön toimitusjohtajan Carl-Henric Svanbergin mukaan talouskriisin vaikutukset verkkomarkkinoihin näkyvät koko ajan enemmän, mutta samalla kuluttajat tarvitsevat uusia palveluita.

Svanbergin mukaan yhtiön säästötavoite vuodelle 2010 pysyy ennallaan.

Pörssi reagoi voimakkaasti

Sijoittajat palkitsivat YIT:n ja TeliaSoneran ennakoitua paremmat tulokset. Heti kaupankäynnin alettua Helsingin pörssissä YIT:n kurssi oli yli 7 prosentin nousussa ja TeliaSoneran osake ponkaisia yli 5 prosentin nousuun.

Sen sijaan Outotecin ja Keskon osavuositulokset eivät tyydyttäneet sijoittajia vaan kurssit kääntyivät tuntuvasti miinukselle.

Katso Maria Valkaman juttu (Seitsemän uutiset 24.7.2009)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.