Mainos

Keskitysleireiltä selvinneet nostivat ryhmäkanteen

Ryhmä natsien keskitysleireiltä selvinneitä on nostanut mittavan ryhmäkanteen kahta saksalaispankkia vastaan. Keskitysleireiltä selvinneet vaativat pankeilta 18 miljardin dollarin eli yli 99 miljardin markan korvauksia.

Pankkien epäillään ottaneen toisen maailmansodan aikana vastaan keskitysleirivangeilta takavarikoitua kultaa ja jalokiviä. Ryhmä haastoi Deutsche Bankin ja Dresdner Bankin Yhdysvaltain liittovaltion oikeuteen.

-Pankit ottivat vastaan, siirsivät ja myivät natsien takavarikoimaa yksityisomaisuutta. Esimerkiksi keskitysleiriläisten kultahampaat, -korut ja kolikot päätyivät pankeille. Millään pankilla ei ole oikeutta tietoisesti hyötyä tavarasta, joka on varastettu kauheissa olosuhteissa, sanoi ryhmän lakimies eilen.

Kaksi kantajaa kertoi kärsimyksistään kyynelet silmissä.

-En halua pankkien maksavan juutalaisorganisaatioille. En halua hyväntekeväisyyttä, vaan rahani, 65-vuotias Michel Schonberger toivoi.

Ryhmän lakimies Ed Fagan arvioi, että 18 miljardin dollarin kanne kattaa 100 000-200 000 osallisen saatavat. Hän harkitsee haastavansa muitakin saksalaisia pankkeja oikeuteen. Fagan on aiemmin syyttänyt eurooppalaisia vakuutusyhtiöitä ja erityisesti sveitsiläisiä pankkeja juutalaisuhreista hyötymisestä.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.