Keskisuomalainen: Suurin osa seksirikosjutuista salataan

Seksuaalirikosten salaaminen on käräjäoikeuksissa yleistä, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Viime vuonna 75 prosenttia käräjäoikeuksien ratkaisemista seksuaalirikosjutuista kirjattiin kokonaan tai osittain salaiseksi, kun salaisten juttujen osuus kaikista rikoksista oli vain yksi prosentti. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus salasi kaikki juttunsa.

Tiedot perustuvat oikeusministeriön tilastoihin.

Oikeusoppineiden mielestä salaamisen vuoksi on vaikea valvoa, ovatko annetut tuomiot vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisia. Lainkäytön professori Jyrki Virolainen sanoo, etteivät oikeudenkäynnin julkisuudelle asetetut funktiot toteudu, kun perustelut on julistettu salaisiksi, eikä julkista selostettakaan ole laadittu.

- Yleisö ei voi kontrolloida tuomioistuimen harjoittamaa vallankäyttöä, julkista keskustelua tapauksesta joudutaan käymään tavallaan sokkona. Emme voi arvioida, oliko tuomio vakiintuneen oikeuskäytännön mukainen emmekä siis tietää, toteutuuko tapauksissa perustuslaissa säädetty yhdenvertaisuusperiaate, Virolainen kirjoittaa blogissaan.

Professori otti asiaan kantaa, kun julkisuudessa kritisoitiin Itä-Suomen hovioikeuden raiskaustuomioita.

Keski-Suomi avoin

Keski-Suomen käräjäoikeudessa ollaan Helsingin ja Espoon jälkeen avoimimpia seksuaalirikosten julkisuuden suhteen. Keski-Suomessa salattiin viime vuonna 70 prosenttia ratkaisuista. Yksi käsitellyistä jutuista oli poikkeuksellisen törkeä pedofiilijuttu, jossa päätekijät saivat vuosien vankilatuomiot.

Jyväskylässä seksuaalirikosten tutkinnasta vastaava rikoskomisario Eila Koivuniemi pitää tiedottamista yleisen edun kannalta tärkeänä, mutta muistuttaa sen tutkintavaiheessa olevan usein ennenaikaista.

– Ihmisten on uskallettava tulla kertomaan poliisille niistä kaikkein inhottavimmista asioista voiden luottaa siihen, että asiat, jotka kuuluu salata salataan.

Ennenaikainen tiedottaminen voisi vahingoittaa tutkintaa ja mahdollistaisi Koivuniemen mukaan uhrien henkilöllisyyden tunnistamisen, kun tutkinnan aikana poissaoloja kertyy koulusta tai työstä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat