Mainos

Keski-Suomen keskussairaalassa vakava terveysvaara – sulkeminen uhkaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto uhkaa sulkea Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yksiköitä vakavien sisäilmaongelmien vuoksi.

Käyttökielto uhkaa sulkea Keski-Suomen keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osaston, synnytyssalit ja osastot 5, 20 ja 22. Lisäksi käyttökielto uhkaa Kinkomaan sairaalan osastoa 27.

– Siellä on sisäilmaongelmia, jotka ovat laadultaan niin vakavia, että riskitasoa voidaan pitää sietämättömänä. Työntekijöiden terveys on konkreettisessa vaarassa. Koska työnantaja ei ole tehnyt niitä toimenpiteitä, joita työturvallisuusmääräykset edellyttävät, viranomaisen on ryhdyttävä käyttämään niin sanottuja pakkokeinoja, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston lakimies Jouni Kallioluoma.

Myös potilaat vaarassa

Saastunut ilmanlaatu saattaa asettaa myös potilaat alttiiksi terveyshaitoille.

– Ihmisiähän potilaatkin ovat. Lyhyt oleskelu vähän saastuneemmassa tilassa ei välttämättä aiheuta samanlaista konkreettista vaaraa kuin se, että vuosikausia ollaan töissä sellaisessa kohteessa. Pitkäaikainen potilas on totta kai yhtä lailla vaarassa kuin pitkäaikainen hoitajakin, Kallioluoma toteaa.

Totuus sairaaloiden hälyttävästä tilasta selvisi työsuojelutarkastuksissa viime keväällä. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei ole kehotuksista huolimatta onnistunut ratkaisemaan ongelmia. Mikäli ratkaisua ei löydy, käyttökielto alkaa 9. tammikuuta 2012. Sen rikkomisesta saattaa seurata jopa 110 000 euron uhkasakko.

Käyttökielto ajaisi potilaat evakkoon joko väliaikaisiin tiloihin tai kokonaan uusiin oloihin.

– Nämä tilat todennäköisesti ovat siinä määrin hankalia, ettei ongelmia poisteta käden käänteessä. Remontoinnissakin menee kauan, ja uudisrakennuksen rakentaminen on vielä kertaluokkaa isompi asia, Kallioluoma sanoo.

Ennen mahdollisen käyttökiellon määräämistä aluehallintovirasto aikoo vielä kuulla sairaanhoitopiirin edustajia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.