Mainos

Keski-ikäiset löysivät kuntoklubit - monet tulevat lääkärin lähetteellä

Kuntosalit ja etenkin suurien ketjujen trendikkäät jumppahuoneet mielletään monesti nuorien kuntoilupaikoiksi, joissa viiletetään tuliterissä treenivaatteissa.

Mielikuvat ovat kuitenkin osittain virheellisiä, sillä saleilta tapaa nykyään ihan tavallisia suomalaisia kuntoilijoita ja ikäjakaumakin on selvästi tasoittumassa.

Keski-ikäisten ja ikääntyneiden kuntoilijoiden jäsenmäärät ovat selvästi kasvanet monissa kuntokeskuksissa ja osa tulee huoltamaan kehoaan suoraan lääkärin lähetteellä.

Yksinkertaiset, tanssilliset tunnit yhä suosittuja

– Monet 40-50 -vuotiaat, niin miehet kuin naisetkin ovat löytäneet säännöllisen kuntoilun. Ihailtavaa on se, että keski-ikäiset naiset ovat löytäneet ryhmäliikuntatunnit ja he osallistuvat rohkeasti myös tanssillisille tunneille, kertoo toimitusjohtaja Pirkko Gyldén kuntokeskus Kuntokarusellista Rovaniemeltä.

Myös lajien kehittäjät ovat löytäneet markkinaraon. Tanssilliset tunnit kiinnostavat, kunhan ne ovat yksinkertaisia.

Zumban lisäksi Rovaniemellä liikutaan ahkerasti afrotanssitunneilla ja uusilla Les Mills -konseptin mukaisilla Shabam-tunneilla.

– Näitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat helppoja eivätkä vaadi aikaisempaa tanssikokemusta ja sopivat kaikille, Gyldén jatkaa.

Itsensä kunnossa pitäminen tärkeää

Myös Turussa sukupolvien välinen kuilu on kuroutunut umpeen.

– Selvästi näkyy se, että keski-ikäiset ja ikääntyvät hakeutuvat salille. Vaikuttaa siltä, että nimenomaan kuntosaliharjoittelu kiinnostaa tätä väestöryhmää. Nykyään yhä useampi tulee tänne myös lääkärin lähetteellä, sanoo kuntokeskusvastaava Pirita Toivonen, Turun Motivus-kuntokeskuksista.

Toivonen arvelee, että kuntosaliharjoittelua ja ryhmäliikuntatunteja suositaan siksi, että saleilla saa ohjausta. Myös television tosi-tv -sarjat ovat osaltaan tehneet saleja tutuiksi.

Vaikka vanhemman väen osuus on lisääntynyt Turun Motivus-saleilla, myös nuoria harrastajia riittää tavalliseen tahtiin.

Ryhmäliikuntatunneista parhaiten vetävät Toivosen uutuudet. Etenkin kahvakuulatunnit ovat suosittuja, osin siksi, että myös miesten on helppo osallistua niihin. Yhtä lailla kamppailulajeihin pohjautuville Combat-tunneille löytävät niin miehet kuin naisetkin.

Helsinkiläisestä Elixia kuntokeskuksesta puolestaan kerrotaan, että tehokkaat ja toiminnalliset harjoittelumuodot ovat löytäneet oman ison kannattajakuntansa.

– Meillä on esimerkiksi 30 minuutin tunteja ja 500 kilokalorin tunteja, joissa on mahdollisuus polttaa tuo kalorimäärä, tuotepäällikkö Inka Hase kertoo.

Vuodenvaihteen ryysis helpottaa pian

Perinteisesti kuntosaleille on rynnätty heti joulun jälkeen joko kinkkuja ja suklaita sulattelemaan tai sitten uudenvuoden lupauksen pakottamana. Vuoden kaksi ensimmäistä viikkoa salit ovatkin tupaten täynnä, mutta kahden viikon jälkeen putoavat ensimmäiset pois.

– Hiihtoloman jälkeen nähdään usein se seuraava karsiutuminen, Toivonen selventää.

Elämäntapaliikkujat jatkavat sen sijaan kuntoiluaan samaan tahtiin vuoden läpi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja