Mainos

Keski-Euroopan tulvauhka ei hellitä

Tuhannet saksalaiset sotilaat ja muut pelastustyöntekijät jatkoivat tänään yhä epätoivoisemmaksi käyvää taisteluaan estääkseen Oderjoen suojavalleja murtumasta. Vaarallisimmalla alueella Frankfurt an der Oderin pohjoispuolella ilmaantui suojavalleihin yhä uusia repeämiä.

-Teemme työtä selkä seinää vasten. Murtumavaara on nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin, sanoi tulvaesikuntaa johtava Michael Muth.

Eräin paikoin murtumat olivat jo 20 metrin pituisia. Helikopterit jatkoivat hiekkasäkkien pudottamista vallin heikoimpiin kohtiin, ja tuhannet vapaaehtoiset siviilit ja sotilaat työskentelivät aukkojen paikkaamiseksi.

Brandenburgin osavaltion pääministeri Manfred Stolpe sanoi tilanteen jatkuvan joka tapauksessa kriittisenä ainakin runsaan viikon. Noin 17 kilometriä leveä ja 50 kilometriä pitkä alue Saksan ja Puolan rajalla joutuisi veden valtaan, jos Hohenwutzenin suojavalli murtuisi. Sotilaat kaatoivat puita alueelta, jotta helikopterit pääsevät tuomaan lisää hiekkasäkkejä vallien vahvistukseksi.

Yksityiset yritykset aloittivat tänään uuden suojavallin rakentamisen Oderbruchin eteläalueen suojaksi siltä varalta, että varsinainen suojavalli murtuu pahoin. Runsaan kolmen kilometrin pituisen vallin arvioidaan valmistuvan vajaassa viikossa. Oderbruchin pohjoisosasta on evakuoitu noin 2 900 ihmistä. Lähtökehotus on annettu lisäksi runsaalle 10 000 ihmiselle, jotka asuvat alueen keskiosassa. Pohjoisosan asukkaille on toistaiseksi annettu vain varoitus mahdollisesta evakuoinnista.

Brandenburgin osavaltion ympäristöministerin Matthias Platzeckin mukaan tulvien vastainen taistelu on käymässä yhä epätoivoisemmaksi.
-Meidän täytyy toivoa, mutta mahdollisuudet eivät ole kovin suuret, hän sanoi. Suojavallissa ei Platzeckin mukaan ole enää yhtäkään ongelmatonta kohtaa.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.