Mainos

Keskeiset asiat yhä auki tupo-pöydässä

Keskeiset asiat ovat yhä sopimatta tupo-neuvotteluissa. Työnantajan odotetaan täsmentävän tarjoustaan palkkamalliksi. Neuvotteluissa on keskusteltu palkkaratkaisun muodosta, mutta mistään luvuista ei ole vielä sovittu. Vahvistamattomien tietojen mukaan yhteinen näkemys on löytymässä mallista, jonka mukaan ensi vuoden alusta tulisi sekalinjainen yleiskorotus ja sen lisäksi alakohtainen järjestelyvara sekä tasa-arvoerä.

Erimielisyyttä on edelleen siitä, kuinka suuri osuus korotuksista käytettäisiin palkankorotukseen ja tasa-arvoerään. Toiselle sopimusvuodelle keskusteltiin mallista, jossa palkankorotus olisi kaikille prosenttimääräinen, jos veroratkaisu suosii pieni- ja keskituloisia.

Julkisen sektorin liitot vetoavat

Myös palkansaajajärjestöjen julkisen sektorin liitot olivat koolla tänään. Liitot vaativat, että perustettaisiin toimikunta selvittämään julkisen sektorin ansiokehitystä 1990-luvulla muihin sopimusaloihin verrattuna.

Liitot haluavat joko liittää asian tupoon tai että asiasta sovittaisiin tupo-neuvottelujen yhteydessä. Asiasta on vedottu myös valtion ja kuntien työmarkkinalaitoksiin.

Lisäksi kunta-alan järjestöt keskustelivat erikseen henkilöstön lomautuksista. Liitot haluaisivat tupoon yhteistä lausumaa, jolla lomautukset pyritään estämään.

Neuvotteluja jatkettiin tauon jälkeen

Tupo-pöydässä pidettiin kahden tunnin hengähdystauko noin kello 18-20. Pari tuntia myöhemmin keskeiset neuvottelijat palasivat Helsingin Etelärantaan. Neuvotteluja ollaan valmiita jatkamaan aamuun asti.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen vahvisti tauon aikana, että vaikeimmat työelämän laadulliset kysymykset ovat auki. Näihin Ihalainen luki muun muassa ulkopuolisen työvoiman käytön ja luottamushenkilöiden aseman.

SAK:n kerrottiin tarkentaneen työnantajalle vaatimuksiaan ulkopuolisen työvoiman käytöstä. Työmarkkinajohtajat eivät halunneet tauon aikana arvioida, tuleeko neuvottelutulos maanantaiaamuun mennessä.

-Teknisiä esteitä aikataulun osalta ei ole olemassa. Neuvotteluilmapiiri on sellainen, että kaikki haluavat ratkaisun tehdä, Ihalainen huomautti.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.