Mainos

Kesäyö on kuolonkolareiden aikaa

Monta henkeä säästyisi, jos kuskit pystyisivät arvioimaan omia kykyjään paremmin.

Viikonloppuna poikkeuksellisen monen nuoren elämä lakkasi liikenteessä.

Utajärvellä kolme nuorta kuoli ja kaksi sai elinikäisiä vammoja. Hyvinkäällä nuori nainen kuoli auton alle.

- Kyllä se tekee surulliseksi, kun menetetään nuorten ihmisten henki ja elämä. Valitettavasti tapahtuneessa on hyvin tyypillisiä piirteitä juuri nuorten kesäonnettomuudelle, kuten yöaika, liian kova vauhti ja omien kykyjen yliarviointi, Liikenneturvan toimitusjohtaja Matti Järvinen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Nuorten lisäksi teillä vilisi viime viikonloppuna ihan kaikenikäisiä rattijuoppoja, eikä ulosajoilta vältytty. Monilla tieosuuksilla nähtiin myös viime yönä hurjia ylinopeuksia ja uhkarohkeita ohituksia.

- Jotenkin tuntuu, että yksittäisiä riskinottoja on ollut vähintäänkin riittämiin tänä kesänä. On tilanteita, joissa tuntuu, ettei kuljettaja ole mitenkään tilanteen tasalla. Lähdetään esimerkiksi ohittamaan todella järjettömissä tilanteissa, kuten juhannuksen jonoissa.

Teiden törttöilijät ovat usein ihan tavallisia ihmisiä. Piittaamattomuus on hetkellistä, mutta monesti se riittää kuolonkolarin aiheuttamiseen.

- Oma liikkuminen ja eteenpäin pääseminen on tärkeämpää kuin ajatus turvallisuudesta. Usein myös yliarvioidaan auton ominaisuudet.

Kesäyönä ratin taakse myös lähdetään väsyneenä tavallista herkemmin, jatkuvasta valistustyöstä ja uutisoinnista huolimatta. Liikenneturvan Järvisen mukaan rattiin nukahtamiset olisivat helposti estettävissä, jos kuljettajat ottaisivat oman väsymyksensä merkit vakavasti.

- Nukahtamiset eivät yleensä tapahdu yhtäkkiä, vaan sitä ennen silmät alkavat painaa. Sekä kuljettajan että vieressä istujan kohdalla pitää hälytyskellot soida jo tuossa vaiheessa.

Järvisellä ei ole antaa ihmekonsteja, miten pysyä valveilla kesäyönä. Ihan tavallinen järjenkäyttö ja oman rajallisuuden huomaaminen olisi kuitenkin monessa tapauksessa riittänyt.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.