Kesäyliopistot houkuttavat aikuisia naisia

Kesällä voi opiskella vaikka pronssinvalantaa tai tutkia kansainvälistä terrorismia.

Lukiolaisten valinnanmahdollisuudet lisääntyvät jatkossa

Suurin osa kesäyliopistojen opiskelijoista on aikuisia ylioppilastutkinnon suorittaneita naisia. Kolme neljäsosaa opiskelijoista on naisia ja kolme viidesosaa kaikista opiskelijoista iältään yli 40-vuotiaita. Ammattikunnista runsaiten edustettuina ovat opiskelijoiden jälkeen opettajat ja sosiaalialan työntekijät.

-Näin kärjistäen voisi sanoa, että naiset opiskelevat miehiä enemmän omaehtoisesti itsensä sivistämistarkoituksessa, miehet taas työn ohella, sanoo Suomen Kesäyliopistot ry:n pääsihteeri Mika Nirvi.

Kesäyliopisto-opiskelijoilta kysytään vuosittain opintojen tarkoitusta. Reilusti yli puolet ilmoitti viime vuonna opintojensa syyksi ammatillisen täydennyskoulutuksen. Noin joka kuudes opiskelee harrastuksena. Suomen 21 kesäyliopistossa opiskelee vuosittain yli 65 000 ihmistä. Opiskelijoiden määrä on ollut jatkuvassa kasvussa. Kun 30 vuotta sitten opiskelijoita oli noin 30 000, niin viime vuonna kesäyliopiston kursseille osallistui yli 67 000 ihmistä. Yli puolet käy kursseja omalla kotipaikkakunnallaan.

Kasvatustiede kiinnostaa aina

Suosituimmat oppiaineet ovat kielet, yhteiskuntatieteet sekä sosiaali- ja terveydenhuolto. Pelkästään kielten opetustunteja kertyy vuodessa yli 33 000. Yhteensä kesäyliopistossa järjestetään lähes 4600 erilaista kurssia. Ahkerin kesäyliopistoista on Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto. Viime vuonna se järjesti yli 900 kurssia. Pohjois-Pohjanmaa toimiikin ympäri vuoden maakuntayliopistona yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Samantyylisiä maakuntayliopistoja on suunnitteilla Lappiin ja Pirkanmaalle.

Kesäyliopistoissa voi opiskella kymmeniä aineita. Kestosuosikki on vuodesta toiseen ollut kasvatustiede, jota opetetaan tänäkin kesänä 15 kesäyliopistossa. Mika Nirvin mukaan suosikkiaineet eivät vuosittain juuri vaihtele. Ruotsalaisten ja suomalaisten yritysten fuusiot ovat lisänneet ruotsin kielen ammatillista täydennyskoulutusta, jota juuri kesäyliopistot voivat tarjota.

Kurssien kirjo on laaja. Pelkästään Helsingissä voi esimerkiksi opiskella egyptologiaa tai tutkia kansainvälistä terrorismia. Myös epäyliopistomaisia kursseja, kuten tanssia ja maalausta tai pronssinvalantaa on paljon.

Helsingin seudun kesäyliopiston koulutussuunnittelijan Merja Vänttisen mukaan harraste- ja ekskursiokurssit ovat kesäaikana hyvin suosittuja.

-Yksi tänä kesänä hyvin suosittu opintokokonaisuus ovat monitieteiset perheopintojen perusopinnot, Vänttinen kertoo. Kesäyliopistot ovat osa avointa yliopistojärjestelmää. Ne vievät opetusta ympäri maakuntia niillekin paikkakunnille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta järjestää yliopistokoulutusta. Haja-asutusalueilla kesäyliopistojen rooli alueellisen kehittämiskoulutuksen järjestäjänä on kasvamassa, kertoo Nirvi. Monet kurssit alkavat vasta elokuussa, ja vaikka opetus painottuu kesään, kesäyliopistot järjestävät opetusta - nimensä vastaisesti - ympäri vuoden.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat