Kesävaivat vievät koiria hoitoon – sinilevä hengenvaarallista

Eläinsairaalassa kuuma kesä näkyy. Päivittäin vastaanotolle tulee kyynpureman saaneita koiria, auki jätetyistä ikkunoista pudonneita kissoja sekä lämpöhalvauksesta kärsiviä koiria.

Viimeisen viikon aikana potilaiksi on alkanut tulla myös sinilevämyrkytyksestä kärsiviä koiria. Koirat voivat ihmisten lailla saada oireita myös pelkästä uimisesta vedessä, jossa on sinilevää.  Kaikkien vaarallisinta on kuitenkin se, jos koira syö sinilevää. Seuraukset voivat olla kohtalokkaita.

– Sinilevämyrkytys voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia maksavaurioita, sanoo eläinlääkäri Thomas Björkenheim Helsingin yliopiston pieneläinsairaalasta. 

– Ensimmäisenä oireena tulee usein oksentelu, sitten voi tulla syömättömyys sekä hermostolliset oireet, tärinää ja kouristelua. Eli siinä on sekä hermomyrkky että maksamyrkky, jotka vaikuttavat. Tärkeää on, että tällaisessa tapauksessa hoitoon hakeudutaan välittömästi.

Näin suojaat eläimet helteellä

Älä jätä koiraa autoon tai kaupan eteen paahteessa.

Vältä rasittamasta lemmikkiäsi liikaa kuumimpaan aikaan, pidemmät lenkit varhain aamulla tai myöhään illalla.

Muista tarjota riittävästi nestettä.

Jos eläin on kuumissaan, sitä voi yrittää viilentää märillä tai pakastetuilla pyyhkeillä.

Tarkkaile, onko koirien uimapaikalla sinilevää.

Suojaa ikkunat ja parvekkeet niin, ettei kissa pääse putoamaan. 

Ulkona laiduntavilla eläimillä tulee olla riittävästi juomista koko ajan ja mieluiten mahdollisuus hakeutua varjoon.

Kyyn pureman jälkeen heti hoitoon

Tyypillinen pieneläinsairaalassa näkyvä hellesään seuraus on myös auki jätetystä ikkunasta pudonneen kissan raajan murtumavamma tai rintarankavamma.

Kyykäärmeen pureman puolestaan saa vuosittain useampi sata koiraa, mutta myös joukko kissoja. Kyyn puremaan pitää reagoida heti ja mennä eläimen kanssa lääkäriin.

Ihmisille tarkoitetun kyypakkauksen syöttämistä lemmikille ei nykytiedon valossa suositella.

Lämpöhalvaus voi olla kohtalokas koiralle

Pieneläinsairaalaan tulee kaikesta valistuksesta huolimatta edelleen koiria, jotka on jätetty kesäkuumalla autoon. Useimmiten syynä on se, että auto on ollut sinä hetkenä varjossa, kun eläin on sinne jätetty eikä omistaja ole välttämättä tajunnut, kuinka nopeasti kuumuus vaikuttaa koiraan.

– Eläimillä lämmönsäätely on erilainen kuin ihmisillä, ne eivät pysty hikoilemaan samalla tavalla. Kuumassa autossa lämpö nousee lisäksi hyvin nopeasti. Jos lämpö nousee yli 41 asteen, eläimelle voi tulla monielinvaurio ja hyvin kohtalokkaat seuraukset, sanoo Björkenheim.

Lämpöhalvauksen oireet voi yrittää tunnistaa. Usein koira alkaa ensin läähättää voimakkaasti. Hengitys vaikeutuu, voi tulla hengenahdistusta ja eläin voi ruveta kouristelemaan sekä oksentelemaan.

Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat lemmikit, joilla on perushengityselinsairaus sekä tietyt lyhytkuonoiset koira- ja kissarodut.


Lue myös:

    Uusimmat