Mainos

Kesätyöntekijöitä huijataan työmarkkinoilla

Ammattiliittojen tietoon on tullut tapauksia, joissa kesätyöntekijät eivät ole saaneet levätä vuorojen välillä kuin kaksi tuntia. Myös ilman työsopimusta työskentely on kesäisin yleistä.

Ammattiliitot ovat huolissaan kesätyöntekijöiden hyväksikäytöstä työmarkkinoilla.

Liittojen keräämien tietojen mukaan tänä kesänä kesätyöntekijöillä on teetetty muun muassa peräkkäisiä vuoroja vain kahden tunnin tauolla tai pizzankuljetusta omalla mopolla kahden euron tuntipalkalla. Lisäksi monet kesäsijaiset ovat tehneet töitä ilman työsopimusta.

Kesätyöntekijöille tarkoitettuun ammattiliittojen kesäduunipuhelimeen on tullut tänä kesänä satoja puheluja. Viime kuun loppuun mennessä palveluun oli soitettu 436 kertaa, kun vastaava luku oli viime vuonna 339.

Kyselyjä internetin kautta on tullut 51, mikä taas on 19 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Useimmiten tiedustelut koskevat palkkaa, työaikaa, irtisanomisaikoja ja lisiä.

- Kesätyöntekijöitä on arviolta satatuhatta, ja suurimmalla osalla asiat ovat kohdallaan. Valitettavasti rimanalituksiakin tulee. Kesätyöntekijät tietävät edelleen huonosti oikeuksistaan, sanoo SAK:n järjestösihteeri Anita Spring.

Myös työnantajapuoli tuomitsee nuorten tietämättömyyden hyväksikäytön jyrkästi.

- Meille ei ole tullut yhteydenottoja. Jokainen tapaus, jolla on todellisuuspohjaa, on liikaa. Nuoria pitää kohdella samalla tavalla tai jopa huolellisemmin kuin muita, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Simopekka Koivu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.