Mainos

Kesätyöntekijöiden eläkemaksut myös maksettava

Tilapäisiä kesätöitä tekevistä nuorista täytyy maksaa eläkevakuutusmaksu kuten muistakin työntekijöistä. Kaikki työnantajat eivät kuitenkaan ole selvillä tästä käytännöstä.

-Käytännön kokemus on osoittanut, että yleensä nimenomaan kesätyöntekijöiden vakuutusmaksut ovat jääneet maksamatta, Eläketurvakeskuksen asiakaspalvelupäällikkö Tapio Karsikas kertoo. Karsikas uskoo, että maksut ovat jääneet hoitamatta yksinkertaisesti siksi, että työnantaja ei ole tiennyt kesäapulaisista maksettavista eläkemaksuista.

Varsinkin tilapäiset ja pienet työnantajat ovat usein huonosti perillä kesätyöntekijöiden eläkeasioista. Mutkikkaaksi asian tekee myös se, että työnantajan tehtäväksi jää selvittää, kuuluuko kesätyöläinen TEL:n, LEL:n, TaEL:n vai mahdollisesti MYEL:n piiriin.

Maksuja voidaan periä myöhemminkin

Karsikas muistuttaa, että maksamattomia eläkevakuutusmaksuja voidaan periä viivästyskorkoineen työnantajalta eläkelaista riippuen vielä 5-10 vuoden kuluttua.
Työntekijä itse voi tarkistaa eläkevakuutusmaksunsa Eläketurvakeskuksen rekisteristä. Ongelmana on kuitenkin se, että tiedot rekisteriin tulevat vain työnantajan ilmoituksesta. Työntekijälle maksamattomista eläkemaksuista koituu haittaa vain siinä tapauksessa, jos hän ei pysty myöhemmin todistamaan työsuhteen olemassaoloa.

Työntekijän vanhuuseläke alkaa karttua vasta 23-vuotiaana, vaikka eläkevakuutus koskeekin jo 14-vuotiasta. Työkyvyttömyyseläkkeen saa alle 23-vuotiaskin, mikäli hän on ehtinyt olla yhteensä 12 kuukautta työssä ennen sairastumistaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.