Mainos

Kesätyöntekijä – ota vuorolistasta valokuva

Kesätyöntekijän kannattaa olla tarkkana työvuoroistaan. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n, Suomen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ja Suomen korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akavan Kesäduunari-info tiedottaa, että heille on tänäkin kesänä otettu yhteyttä tilanteissa, joissa työvuoroja on peruttu huonon sään vuoksi.

Kesäduunarineuvoja Anna-Sofia Kivi muistuttaa, että työvuorolista tulee laatia vähintään viikko etukäteen, ja että sovituista vuoroista on maksettava palkka. Yleisintä työvuorojen peruuttaminen on kahviloissa, terasseilla ja torimyynnissä.

– Sään ja asiakasmäärien vaihtelu kuuluu kesään. Työnantajan ei pidä siirtää riskiä nuorten kannettavaksi. Dokumentoimalla vuorolistan vaikkapa kännykkäkameralla jää todiste siitä, mitä on sovittu. Jos vuoro perutaan viime tipassa tai töistä lähetetään kotiin etuajassa, työntekijällä on oikeus saada palkka sovitusta vuorosta.

Kivi painottaa, että jos vuoro peruuntuu ilman hyväksyttävää syytä, menetettyä palkkaa kannattaa aina tiedustella kirjallisesti.

Tietoisuus kasvussa

Toukokuun alussa avatulla Kesäduunari-infolla on ollut tänäkin vuonna kysyntää. Palvelu on tähän mennessä vastannut jo yli 200 yhteydenottoon. Nuorten lisäksi infosta pyytävät neuvoja vanhemmat ja työnantajat.

Kivi kertoo, että yhteydenottojen määrä on suurin piirtein sama kuin viime vuonna tähän aikaan. Kesä 2012 oli ennätysvuosi: silloin Kesäduunari-infoon otettiin yhteyttä noin 530 kertaa. Kahtena aiempana vuotena yhteydenottoja tuli vähemmän.

Yleisimmin kysymykset liittyvät palkkoihin ja lisiin. Toisinaan pienemmät työnantajat eivät itsekään ole perillä siitä, mikä on yleissitova työehtosopimus.

– Kyllä tämä kertoo siitä, että tietoisuus on kasvussa. Nuoret haluavat tietää tarkemmin oikeuksistaan, Kivi sanoo.

Kesäduunarineuvoja vastaa maanantaista perjantaihin kello 9–15 maksuttomassa numerossa 0800 179 279 ja osoitteessa www.kesaduunari.fi. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa myös nimettömänä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.