Mainos

Kesätöitä paiskivat nuoret huonosti perillä oikeuksistaan

Monen nuoren kesä on alkanut työnteolla. Nuoren pitäisi sopia työn yksityiskohdista kirjallisesti, muistuttaa Aluehallintovirasto. Yhteistyö kesätyöntekijän ja työnantajan kanssa ei aina suju ongelmitta.

– Vuosien kokemus on osoittanut, että aina murheita tulee, kun ei olla sovittu kirjallisesti. On ehkä ymmärretty väärin tai sitten tilanne on muuttunut, kun työ alkaa, lakimies Jouni Kallioluoma aluehallintovirastosta muistuttaa.

Katkerin tilanne on silloin, kun nuori tulee ensimmäistä päivää töihin ja selviää, ettei töitä ole. Usein kysymys on kuitenkin palkasta tai työtehtävistä.

– On luvattu maat ja mannut ja sitten palkka määräytyykin niin, että jos sataa niin ei tule palkkaa. Tai jos paistaa, niin palkkaa tulee sen mukaan mitä on myyty.

Suurin osa kesätöistä sujuu kuitenkin hyvin ja nuoret saavat arvokkaita kokemuksia. Usein se riippuu kuitenkin työnantajan reiluudesta.

– Kyllä tässä tuurilla paljon seilataan. Nuorten valmiudet astua työelämään ovat valitettavan köykäiset.

Kallioluoma heittää vastuun myös peruskoululle ja nuorten vanhemmille.

- Nuoret tarvitsevat tietoa työsopimuksen teosta, työajoista ja työehtosopimuksen merkityksestä. Asioista on hankala neuvotella, jos tietoa ei ole tarpeeksi tai lainkaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.