Mainos

Kesätöiden vaaroista kerrottava nuorille

Nuoria ei saa laittaa liian vaarallisiin kesätöihin, muistuttaa Tapaturmavakuutuslaitosten liitto.

-Alle 18-vuotiaalta on kielletty työskentely yksin sekä raskaat ja vastuulliset työt, korostaa osastopäällikkö Hannu Tarvainen.

Alle 16-vuotiaalta on kielletty mm. työskentely monilla vaarallisilla työkoneilla, esimerkiksi moottorisahalla ja sirkkelillä ja kulmahiomakoneella. Tältä ikäryhmältä on kielletty myös kemiallisia, fysikaalisia ja biologisia vaaroja sisältävät työt, esim. torjunta-aineiden ja myrkyllisten kemikaalien käsittely sekä sähkötyöt.
-Tämänikäinen nuori ei saa myöskään tehdä rakennuksen purkutöitä, säiliö- tai kaivotöitä eikä jatkuvaa raskasta nostotyötä, Tarvainen tähdentää.

Kevyttä kesätyötä keskenkasvuisille

Nuorille soveltuvia kevyitä töitä ovat esimerkiksi myyntitehtävät. He voivat toimia lähettinä tai jakaa lehtiä . Teollisuudessa nuori voi tehdä sellaisia avustavia töitä, joista ei ole terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Vakituista työtä voi tehdä oppivelvollisuutensa suorittanut yli 15-vuotias. 14-vuotias tai tänä vuonna 14 vuotta täyttävä saa tehdä tilapäistä kevyttä työtä loma-aikana. Työ saa kestää kaksi kolmasosaa loma-ajasta.

Työsopimuksen voi tehdä jokainen 15 vuotta täyttänyt. Alle 15-vuotiaan työsopimuksen laadinnassa on myös huoltajan oltava mukana. Huoltajalla on oikeus purkaa alle 18-vuotiaan työsopimus, jos osoittautuu, että työ on vaarallista.

Alle 18-vuotiaille nuorille sattui toissa vuonna yleisimmin työtapaturma koneistus-, kiinteistö-, pakkaus-, konepaja- sekä myyjäntyössä. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.