Mainos

Kesäsunnuntait eivät hyödytä kaikkia kauppoja

Erikoiskaupan liiton julkistaman selvityksen mukaan kesän sunnuntaikauppa ei lisää kannattavuutta, eikä se myöskään paranna työllisyyttä. Erikoiskaupan liitto edustaa mm. huonekalukauppiaita, kirjakauppiaita, muotikauppiaita ja optikoita. Sen mukaan erikoiskaupat olivat harvoin auki kesäsunnuntaisin. Kaupat eivät myöskään aio lisätä sunnuntaiaukioloa ensi kesänä. Tänään julkistettu selvitys perustuu viime kesän sunnuntaiaukiolosta saatuihin kokemuksiin.

Vastaavan selvityksen julkisti tänään myös ruoka- ja tavaratalokauppaa edustava Päivittäistavarakauppayhdistys, jonka kysely puolestaan kertoo, että noin 65 prosenttia ruokakaupoista ja tavarataloista piti ovensa auki myös sunnuntaisin viime kesänä. Luku on selvästi edelliskesää suurempi.
Kuluttajista sunnuntain ostomahdollisuutta käytti hyväkseen 78 prosenttia. Vuotta aiemmasta määrä lisääntyi hieman eli 3 prosenttiyksikköä. Sunnuntaina kaupassa asiointia suosivat erityisesti alle 44-vuotiaat ja pääkaupunkiseudulla asuvat.

Suomen päivittäistavarakauppayhdistyksen mukaan kysely osoittaa, että kauppojen olisi voitava pitää ovensa auki mahdollisimman vapaasti. Jos vapauttaminen tapahtuu vähitellen, yhdistys edellyttää, että ensimmäiseksi ruokakaupoille on taattava samat kilpailumahdollisuudet kuin huoltamoille ja kioskeille. Nyt kioskit ja huoltamot voivat myydä vapaasti elintarvikkeita myös taajamissa.

Kesäkuukausien lisäksi kaupat voivat olla taajamissa auki sunnuntaisin joulukuussa sekä viitenä kauppa- ja teollisuusministeriön osoittamana päivänä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.