Mainos

Kesärenkaita vaihdetaan jo – lunta voi tulla etelässä vielä vappuna

Kesärenkaat sai lain mukaan vaihtaa autoon maaliskuun alussa. Soittokierros pääkaupunkiseudun huoltamoihin paljasti, että osa on tarttunut täkyyn, vaikka takatalvi voi vielä yllättää rannikollakin.

– Yksi pappa vaihtoi jo viime viikolla. Kyllä se (tähän aikaan) on erittäin harvinaista, kummastelee kauppias Petteri Kärki  Teboil Malmilta Helsingistä.

Myös Herttoniemen Vianorissa oli jo vierailtu kesärenkaan vaihdossa. Vantaan LänsiAutossa renkaita oli käynyt vaihtamassa jo kaksi rohkeaa.

– Kyllä nämä nuoremmat, joilla on tuning-autoja, ovat vaihtaneet renkaat jo viikonloppuna, arvelee Vianor Herttoniemen toimipisteen päällikkö Jan Nordman.

Suurin osa autoilijoista on kuitenkin säilyttänyt malttinsa ja pitänyt nastat menopelinsä alla, vaikka etenkin isommat tiet ovat olleet kesäkunnossa jo useita päiviä. Maanantain räntäkeli antoi kuitenkin muistutuksen, ettei höntyily kannata.

– Takatalven tulo näyttää epätodennäköiseltä tämän hetken ennusteissa, mutta se on silti mahdollista. Yöpakkasia ja räntää on joka tapauksessa luvassa, kertoo MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi.

Luminen varoitus vuodelta 1961

Ilmatieteen laitos antoi esimerkin menneestä. Vuonna 1961 Helsingin mittauspisteellä ei ollut lunta senttiäkään 28. helmikuuta, mutta 31. maaliskuuta maan peitti 27 senttimetrin kinos.

Meteorologi Rintaniemi pitää tilannetta haasteellisena autoilijoiden kannalta.

– Kyllä Suomessa olisi hyvä olla kolmet renkaat: kesärenkaat, kitkat ja nastat, Rintaniemi sanoo.

Kuivien teiden pinta kärsii, kun nastat rouhivat asfalttia. Korjaamoiden mukaan kesärenkaat vaihdetaan pääasiassa kelistä huolimatta vasta pääsiäisen (20.4.) jälkeen, joten tiet joutuvat kärvistelemään nastojen rouhintaa vielä lähes kaksi kuukautta.

– Jos väki lähtee hiihtolomareissulla pääsiäiseksi pohjoiseen, niin ei renkaita vaihdeta edestakaisin kumminkaan, kertoo Teboil-kauppias Mikko Karvonen Kauniaisista.

– Varmasti tulee vielä kelejä, joissa ei voi ajaa kesärenkailla missään päin Suomea. Silloin pitää osata jättää auto kotiin, jos renkaat on vaihdettu, Rintaniemi jatkaa.

Myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että renkaiden vaihto on ajankohtaista vasta silloin, kun sääolosuhteet pysyvät keväisinä vuorokauden ympäri.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.