Mainos

Kesärengasruletti jo käynnissä – lumikinosten vaara vaanii yhä

Terminen kevät on jo julistettu alkaneeksi Oulun korkeudella saakka. Tämä on saanut autoilijat varsinkin etelässä ryhtymään kesärenkaanvaihtopuuhiin. Terminen kevät tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila on yli nollan.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas toppuuttelee kovastikin renkaidenvaihtoa pohtivia.

– Vaikka ennusteet näyttävät lauhoilta ja keväisiltä, nyt eletään maaliskuun puoltaväliä. Huhtikuunkin puolella voi jonkinlainen takatalvi yllättää ja eteläänkin saattaa tulla lunta useita kymmeniä senttejä. Minä en itse lähtisi kesärenkaita vaihtamaan. Huhtikuun puolella olen itse vaihtanut, Mäntykannas sanoo.

Parhaimmillaan kevät on meteorologin mukaan puolitoista kuukautta keskimääräistä etuajassa. Viime vuonna kevät alkoi etelässä pari viikkoa tätä vuotta aikaisemmin, helmikuun alkupuolella. Takatalvi voi tulla yllättävänkin myöhään.

– Muistan, että viime vuonna vappuna tuli lunta. Eli takatalvi voi vielä toukokuussakin yllättää, meteorologi muistelee.

Teiden pinnat eivät ole läheskään joka paikassa kesärengaskunnossa.

– Jos lunta ei tule, yöt ovat kylmiä. Selkeinä öinä mennään pakkaselle. Kosteus, mitä tienpinnoilla on, se jäätyy. Erityisesti sivutiet voivat olla liukkaita, vaikka pääteillä kuivaa jo olisikin.

Ei vielä aktiivikäyttöön

Ryhmäpäällikkö Otto Lahti Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista sanoo MTV Uutisille, että renkaidenvaihdon määrittää näinä aikoina hyvin pitkälle auton käyttötarkoitus.

– Jos auton käyttötarve on pakosta päivittäistä, ja joka aamu startataan matkaan kello seitsemältä, on kyllä liian aikaista vaihtaa kesärenkaisiin, Lahti sanoo.

– Riippuu tietysti myös paikkakunnasta, hän lisää. 

Asiantuntijan mukaan renkaiden vaihtoa puoltaa taas se hyötynäkökohta, että kuivalla tai märällä asfaltilla kesärenkaat pitävät huomattavasti nastoja paremmin. Nastat ovat yksinkertaisesti talvikelin renkaat.

Varmuuden vuoksi talvirenkailla ei kannata ajaa kuukautta liian pitkään. Ei edes kitkarenkailla.

– Tiet alkavat olla talven jäljiltä karheimmillaan. Kun tien lämpötila nousee pariinkymmeneen asteeseen, se alkaa kuluttaa talvirengasta. Myöskin kitkarenkaan materiaaleja. Se kaikki kuluminen on sitten ensi talven rengasturvallisuudesta pois.

Kesärenkaat on saanut lain mukaan vaihtaa jo 1.3. Nastarenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin, tänä vuonna huhtikuun puolivälin tienoille, tai niin pitkään, kuin keli sitä edellyttää. 

Liikenneturvan mukaan joka seitsemännessä liikennenonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimassa kuolonkolarissa on 2000-luvulla ollut mukana renkaisiin liittynyt riskitekijä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.