Mainos

Kesärannan menoa salaa kuvannut sai sakkoja

Kesärannan elämänmenon taltiointi toi sakkoja freelance-valokuvaajalle. Paparazzi-keikalla ollut kuvaaja ikuisti filmille kansanedustaja Merikukka Forsiuksen (kok.) sukulaisen, joka vei tapauksen oikeuteen.

Kansanedustaja Forsius vietti seurueineen aikaansa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa viime vuoden huhtikuussa. Päivä kului saunoen ja tennistä pelaten. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oli muualla hallitusneuvotteluissa.

Freekuvaaja kertoi oikeudessa saaneensa toimituksesta kehotuksen mennä kuvaamaan "kun Merikukka pelaa tennistä". Hän sihtaili Kesärannan pihalle aidan raosta kameralla, jossa oli teleobjektiivi.

Forsiuksen sukulainen närkästyi kuvaamisesta, ja poliisit kutsuttiin paikalle. Virkavalta takavarikoi kameran muistikortin. Iltalehti teki aiheesta kuitenkin jutun, jossa oli myös kuvia.

Oikeudessa väännettiin kättä lähinnä siitä, onko pääministerin virka-asunnon piha kotirauhan suojaama paikka. Käräjäoikeus katsoo päätöksessään, että Kesäranta on sekä edustus- että asuinkäytössä. Tässä tapauksessa pääministerillä on ollut yksityisvieraita, joten alue on kuulunut kotirauhan piiriin.

Uutistyö ei oikeuttanut kuvausta

Valokuvaaja vetosi oikeudessa sananvapauteen. Hänestä kuvaamiseen oli oikeus, sillä tavoitteena oli hankkia uutismateriaalia pääministerin ja kansanedustajan puoluerajat ylittävästä kanssakäymisestä. Merikukka Forsius oli vielä viime keväänä vihreiden kansanedustaja, sittemmin hän siirtyi kokoomukseen.

Oikeuden mukaan kuvaamista ei tehnyt lailliseksi sen liittyminen sananvapauden käyttöön, sillä sananvapautta on rajoitettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Kuvaajan on maksettava 25 päiväsakkoa eli hänen tapauksessaan 350 euroa salakatselusta. Kameran muistikortti jää valtion haltuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.