Mainos

Kesäpolven koloradonkuoriaisia löytyi Imatralta

Ensimmäiset tänä kesänä syntyneet koloradonkuoriaiset on löydetty.

Perunanvarsista löytyi alkuviikosta perunapellolta Imatralta yhdeksän aikuista koloradonkuoriaista, Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta (KTTK) kerrotaan. Samalta pellolta löytyi kolme viikkoa aiemmin kuoriaisen toukkia ja koteloita.

- Esiintymä hävitettiin ja toimenpiteellä saatiin estettyä laajemman esiintymän syntyminen, ylitarkastaja Tarja Lilja KTTK:sta sanoo.

Ilomantsissa puolestaan löytyi perunannoston yhteydessä täysin uusi kuoriaisesiintymä. Kyseessä oli maahan kaivautuneita toukkia, jotka olivat koteloitumassa. Uudesta aikuispolvesta ei Pohjois-Karjalassa ole vielä havaintoja.

- Imatran esiintymässä toukkia ja koteloita löytyi aiemmin samalta lohkolta yhteensä noin 230, joten ilman torjuntatoimenpiteitä esiintymässä olisi ollut nyt aikuisia saman verran. Nyt todetut kuoriaiset ovat nousseet pintaan useana päivänä, ja nähtävästi uusia kuoriaisia on vielä kehittymässä, Lilja sanoo.

Suurin osa tämän kesän koloradonkuoriaishavainnoista on tehty kotitarvepalstoilla ja esiintymät ovat olleet pesäkemäisiä. Tämän takia kuoriaiset eivät ole Liljan mukaan aiheuttaneet laajoja perunasadon menetyksiä.

Etelä- ja Pohjois-Karjalassa odotetaan nyt löytyvän erityisesti uusia aikuisesiintymiä, joten koloradonkuoriaisten havainnointia on Liljan mukaan vielä tärkeää jatkaa. Perunan nostoaika on otollista aikaa havainnointiin.

Perunan noston jälkeen kuoriaisvaara ei ole suinkaan ohi, vaan kuoriaisia voi hakeutua edelleen perunan jättövarsiin ruokailemaan ja keräämään energiaa talvehtimista varten.

-Mitä lämpimämpi loppukesä ja syksy, sitä paremmin muodostuu talvehtimiseen kykeneviä aikuisia koloradonkuoriaisia. Nämä talvehtimaan kykenevät aikuiset kuoriaiset on vielä löydettävä ja tuhottava syksyn aikana, Lilja muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.