Mainos

Kesän viikonloppuyö kohtalokas nuorille kuskeille

Eniten nuorten liikennekuolemia aiheuttavat ylinopeus ja alkoholi.

Nuorten rattijuopumuskuolemat sattuvat useimmin huhti-syyskuussa, öisin ja viikonloppuisin. Rattijuopumuskuolemien määrä kasvaa, sillä yhä useammalla nuorella on ajokortti.

Nuorten kuljettajien liikennekuolemat ovat lisääntyneet, vaikka liikennekuolemat ovat tilastojen mukaan vähentyneet.

Nuorten liikennekuolemat ovat monen riskitekijän summa. Kuljettajan tai kyydissä olevien alkoholin käyttö on merkittävä riski kuten myös ylinopeus. Onnettomuusselosteista ilmenee, että muita riskejä ovat vähäinen ajokokemus ja piittaamattomuus turvavöistä.

Juhannukselta alkava Aamulla kiität kaveria -liikenneraittiuskampanja tavoittelee nuoria kuljettajia ja pyrkii vaikuttamaan heidän ennakkoasenteisiinsa. Terveyden edistämisen keskus (Tekry) toteuttaa kampanjan yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön, poliisin ja Liikenneturvan kanssa.

Takapenkin huutosakki vie metsään

Kampanja vetoaa juopuneen kavereihin, sillä nuori kuuntelee herkästi kavereiden puhetta. "Kun kaverit eivät anna auton avaimia, aamulla kiität heitä", tv-ruudun tekstissä sanotaan. Tietoiskussa nuori mies istuu auton takapenkillä apeana.

Liikenneturvan tutkimuksen (2005) mukaan 40 prosenttia ammattikoululaisista ja 20 prosenttia lukiolaisista oli ollut joskus rattijuopon kyydissä. Tutkimuksen nuoret olivat vielä hengissä, mutta kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Alkoholi vaikuttaa erityisen voimakkaasti nuoriin kuljettajiin, joilla ei ole vielä riittävää ajokokemusta eikä -rutiinia.

Johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä muistutti, että rattijuopumusturma muuttaa monen nuoren elämän kertaheitolla.

Juopuneet matkustajat kasvattavat raittiinkin kuskin onnettomuusriskiä. Takapenkkiläiset innostavat kuskikaverinsa ajamaan niin suurta ylinopeutta, että onnettomuus on väistämätön. Turmassa voivat kuolla kuljettaja, matkustajat tai ulkopuoliset tiellä liikkuvat, Liikkuvan poliisin päällikkö Kari Rantala selitti.

Kampanja korostaa vastuuta

- Tämän kampanjan tarkoitus ei ole pelastaa rattijuoppoja, vaan pyrkiä vaikuttamaan nuorten vielä luutumattomiin ennakkoasenteisiin, Tekryn kehittämispäällikkö Ritva Varamäki huomautti. Hän sanoi, että yksi kampanja ei voi muuttaa yhteiskunnan eri tahojen viestittämää alkoholimyönteistä sanomaa, mutta antaa nuorille ajattelemisen aihetta.

Varamäen mukaan kolmannes rattijuopoista tavoitetaan ilmiantojen perusteella, kolmannes löytyy puhalluttamalla ja viimeinen kolmannes onnettomuustutkimuksissa.

Onnettomuustutkintalautakunta tutki viime vuonna 255 liikenneonnettomuutta. Niissä kuoli 93 alle 24-vuotiasta. Kaikkiaan 77 tapauksessa alkoholilla oli joku osuus onnettomuuteen.

Alle 21-vuotiaiden kuljettajien osuus kuolemaan johtaneissa alkoholionnettomuuksissa oli viime vuonna 23 prosenttia ja 22-31-vuotiaiden 30 prosenttia. Luvut ovat ennakkotietoja vuoden 2006 alkoholionnettomuuksista. Ne perustuvat Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan tilastoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.