Kesän ukkoshuippu jo kesäkuussa, loppukesä vaisu – elosalamoita tulossa

Ukkoskausi painottui tänä vuonna kesäkuuhun. Heinä- ja elokuussa on ukkostanut selvästi tavanomaista vähemmän. Viikonloppuna voi kuitenkin taas jyrähdellä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maasalamoita on tänä kesänä havaittu noin 114 000, kun keskiarvo on 138 000.

Eniten on ukkostanut kesäkuun loppupuolella. Kesäkuun salamamäärä 79 000 on yli kaksinkertaisesti kesäkuun keskiarvon verran. Kesäkuun 27. päivä havaittiin peräti 28 000 maasalamaa. Määrä on suurin vuorokausiarvo 2000-luvulla.

– Kesäkuussa säätyyppi oli suotuisa ukkosille. Läntisessä Skandinaviassa oli matalapaine ja Luoteis-Venäjällä korkeapaine. Niiden välistä pääsi Suomeen kosteaa ja lämmintä ilmaa, toteaa MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Heinäkuu on tilastojen mukaan kovin ukkoskuukausi, mutta tänä vuonna kuun salamamäärä, 18 500, jäi kolmasosaan keskimääräisestä. Elokuussakin on salamoinut vain vajaan kolmanneksen kuun keskimääräisestä. Vuoden salamakertymä on siis pitkälti kesäkuun ansiota.

– Loppukesällä lounaisvirtaus on ollut vallitsevana, eikä meille ole päässyt niin kuumaa ja kosteaa ilmaa. Kovimmat ukkoset ovat jääneet Baltiaan, sanoo Markus Mäntykannas.

Maan länsiosissa ukkostaa eniten

Eniten on salamoinut maan länsiosissa sekä paikoin Hämeessä ja Pirkanmaalla. Runsasta salamointia on ollut muun muassa Padasjoella, Lammilla ja Kuortaneella.

Ukkosten painottuminen maan länsiosiin on ollut yleistä 2000-luvulla. Lounaasta saapuvien voimakkaiden ukkosten reitti kulkee usein näiden alueiden yli. Myös Pohjanlahdelta mantereelle puhaltava merituuli voi edesauttaa ukkospilvien muodostumista törmätessään vastakkaisesta suunnasta puhaltavaan perusvirtaukseen.

Syksyllä äänettömiä välähdyksiä

Syyskuussa ukkoset vähenevät, vaikka koviakin ukkosia voi vielä esiintyä. Syksyllä ukkoset painottuvat merialueille, koska meri säilyttää lämpönsä pitkälle syksyyn.

Kaukana merellä oleva yöllinen ukkonen saattaa näkyä äänettöminä välähdyksinä eli elosalamoina tai kalevantulina. Niillä tarkoitetaan kaukana, yli 15 kilometrin päässä olevaa salamaa, jonka jyrinä ei kuulu. Elosalamassa itse salama näkyy, kalevantulessa näkyy vain maasalaman tai pilvisalaman heijastus.

Ukkonen voi jyrähdellä taas lähipäivinä ja elosalamoitakin näkyä. Tänään sade- ja ukkoskuuroja tulee ajoittain maan eteläosassa, huomenna etelässä ja lounaassa. Sunnuntaina sateet ja ukkoset yleistyvät maan etelä- ja länsiosassa.

Katso sadetutka ja paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV3:n sääsivustolta.

Lue myös:

    Uusimmat