Kesän sisustuskankaissa on hempeyttä ja ryhtiä

Tämän kesän sisustuskankaiden trendit eivät suuresti poikkea viime vuodesta. Nyt ajan henki suosii kuitenkin entistä enemmän voimakkaita kuviointeja, idän eksotiikkaa, kansanperinteitä ja geometriaa. Kauden värit ovat pääosin hempeitä, mutta myös räväkkyyttä löytyy.

Muoti muuttuu liukuen. Edellisvuoden trendeihin tulee aina jotakin lisää ja jotakin häviää, mutta harvoin vuoden aikana tuntuu tapahtuvan mitään mullistavia tai radikaaleja muutoksia. Sisustuskankaiden trendit vaihtuvat puolivuosittain, eli joka kevät ja joka syksy. Kevät-kesä on usein runsaiden hehkuvien värien aikaa kun taas syys-talvimallistot ovat rauhallisempia.

Tämän kesän sisustuskankaiden värikartoista löytyy utuisen pehmeitä sävyjä, kuten roosaa, syreeniä ja kermankeltaista. Tarjolla on paljon myös heleitä ja voimakkaita värejä. Punaiset, violetit, ja keltaiset pastellisävyt tuovat sisustukseen pehmeyttä. Kirkkaat pinkki, fuksia, purppura, omenan vihreä ja lime puolestaan tekevät yleisilmeestä pirteän. Tehostevärejä ovat kulta, kupari ja hopea.

Myös valkoinen on tämän kesän ehdoton suosikki. Trendivärien yhdistely valkoiseen, niin kankaissa kuin sisustuksessa yleensäkin, luo puhtaan raikkaan ja ylellisen vaikutelman. Valkoinen on kesän kukka-, raita- ja ruutukankaiden yhteinen taustaväri.

Itämäinen eksotiikka ja folklore olivat viime kesän tulokkaat trendimarkkinoilla. Ne ovat pinnalla yhä ja tulevat säilymään trendien joukossa myös ainakin ensi vuonna. Värikkyys ja kuviollisuus ovat nyt valttia sisustuksessa. Vaatemuodista lähtöisin oleva trendi on siirtynyt luontevasti sisustustekstiileihin. Koristeellisuus ja eloisat värit ovat syrjäyttäneet talviajan asiallisuuden.

Kesän sisustuskankaiden kuvioinneissa onkin tänä vuonna käytetty runsaasti köynnös- ja kukkakuvioita sekä ornamentteja. Kankaat pursuavat painettuja, ommeltuja tai suoraan kankaaseen kudottuja kukkia ja koukeroita. Myös runsaat kukkakirjailut kuuluvat trendiin. Pieniä sieviä kirjontoja näkee nyt paljon monissa erilaisissa sisustustekstiileissä.

Sille, joka inhoaa vaaleanpunaisia pikkukukkia, on onneksi tarjolla myös dynaamisia ja suuria kuvioita kylläisissä ja voimakkaissa väreissä. Aiheena voi olla mm. hedelmä, ruusu tai jokin abstrakti kuvio, joka toistuu kankaalla isokokoisena ryhdikkäissä riveissä. Myös värikkäät raitakankaat ovat muodikkaita. Paksut tasaraidat tai vivahteikkaat raitarytmit piristävät kesäsisustusta pieninäkin annoksina silloin, kun sisustusta ei muuten uusita.

Trendikankaiden geometriset ja tyylitellyt aiheet kuvaavat ajan henkeä. Nyt ihaillaan 60-ja 70-lukujen painokankaita ja tavoitellaan niiden tunnelmaa - selkeää mutta ekspressiivistä. Rinnalla elää high tech -kulttuuri, joka myös on antanut aineksia sisustustrendeille. Teknosatiini, keinonahka ja krokotiilinnahkakuviointi ovat nekin siirtyneet vaatteista sisustusmuotiin.

Suomalaisille sinivalkoisuus on aina ollut rakas aihe. Nyt raikas sininen ja sen myötä merihenkisyys ovat erityisesti suomalaisilla sisustusmarkkinoilla nousussa. Raikkaita sinivalkoraidallisia ja -kuvioisia tekstiilejä löytyy sisustuskankaista, vuodevaatteista ja pyyhkeistä.

Tänä vuonna ovat ennen kaikkea vastakohdat nousseet trendien kärkeen sisustuksessa. Kontrasteja tavoitellaan tietoisesti, tasainen harmonia ei nyt kiinnosta. Uuden ja vanhan yhdistely on trenditietoisen päämäärä. Modernia ja perinteistä muotokieltä on lupa asettaa vieretysten vauhdikkaasti kokeillen. Myös sisustusmateriaaleja yhdistellään estotta. Samalla sohvalla voi lojua hopealla kirjottuja silkkityynyjä, vanhoja villakangaspäällysteisiä tyynyjä sekä tekonahkatyynyjä. Näin kohtaavat samanaikaisesti ylellisyys, luonnonläheisyys ja keinotekoisuus.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Accenta Collection Oy, Monkwell

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja