Mainos

Kesän sinilevätilanne pysyi aisoissa

Kolea ja tuulinen sää esti tänä kesänä laajat sinileväkukinnat. Sisävesialueilla oli vain vähän voimakkaita sinileväesiintymiä. Merialueilla tuuli sekoitti sinilevät pintavesikerrokseen.

Suomen ympäristökeskuksen, alueellisten ympäristökeskusten ja Merentutkimuslaitoksen viikottainen sinileväseuranta päättyy tänään. Seurannassa oli 195 järveä, 13 jokea ja 64 rannikkoaluetta. Sisävesillä sinileviä esiintyi eniten pienissä, matalissa ja rehevissä järvissä. Havainnot keskittyivät Uudenmaan, Lounais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelle. Yleisimpiä olivat Anabaena-levät, jotka saattavat runsaina esiintyminä olla myrkyllisiä. Sinilevien esiintymishuippu niin järvissä kuin meressäkin ajoittui heinä-elokuulle.

Runsaita havaintoja ilmoitettiin merialueilta eniten itäisen Suomenlahden ja Saaristomeren alueelta. Myös muualla esiintyi paikoittain runsaasti sinilevää. Avomerellä havaittiin sinilevälauttoja monin paikoin Suomenlahtea, Saaristomerta ja pohjoista Itämerta. Merialueella on ollut vallitseva myrkytön Aphanizomenon-sinilevä. Sinilevää on vielä vedessä melko runsaasti, ja tyynellä säällä se saattaa muodostaa pintalauttoja, joita voi esiintyä vielä myöhään syksylläkin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.