Kesän juhlamenu

Kesä on juhlien aikaa! Toukokuusta alkaen vietetään valmistujaisia ja lakkiaisia tai muuten vaan järjestetään juhlia kevään kunniaksi. Ruokatarjoilun järjestäminen suurelle joukolle on haastavaa, erityisesti jos haluaa tehdä kaiken itse. Viinibaarin herkullinen juhlamenu ja viinisuositukset helpottavat juhlien suunnittelua!

Buffetpöytään sopivia juomia ovat mahdollisimman monen ruoan makuun sopivat viinit. Sopivia valkoviinejä ovat mm. tammettomat Chardonnay-viinit, Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetut viinit tai raikas australialainen Riesling. Punaviineistä kannattaa valita keskitäyteläinen ja melko pehmeä viini, kuten riojalainen Crianza, kevyt australialainen Shiraz tai chileläinen Pinot Noir. Jos pöydän antimet koostuvat pääosin kevyistä herkuista, ruokajuomaksi sopii erinomaisesti myös laadukas kuohuviini tai samppanja.

Juhlapöydän viinisuositukset

Valkoviinit

Montana Gisborne Chardonnay
Alko nro: 570967 Hinta: 10,49 €

Jacob´s Creek Riesling
Alko nro: 587757 Hinta: 8,99 €

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc
Alko nro: 571057 Hinta: 9,99 €

Punaviinit

Campo Viejo Crianza
Alko nro: 006941 Hinta: 9,38 €

Jacob´s Creek Grenache Shiraz
Alko nro: 449867 Hinta: 8,48 €

Casillero Del Diablo Pinot Noir
Alko nro: 441 867 Hinta: 9,99

Kuohuviinit

Campo Viejo Cava Brut Reserva
Alko nro: 538677 Hinta: 9,97 €

Montana Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée
Alko nro: 546537 Hinta : 15,18 €

Viinibaarin juhlamenu

Parsa-pekonipiiras

  • Pohja:
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 3 rkl kylmää vettä
  • Päällinen:
  • 100 g pekonia
  • 100 g tuoretta vihreää parsaa
  • 1 keltasipuli
  • 3 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • juustoraastetta
  • suolaa
  • mustapippurirouhetta

Laita jauhot ja voi tehosekoittimeen ja sekoita ryynimäiseksi seokseksi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita kunnolla nopeasti massaksi. Peitä massa kelmulla ja anna levätä kylmässä vähintään tunti. Kaulitse taikina ja asettele se voipaperin päälle uunivuoalle. Esipaista 185 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Pilko sipuli ja pekoni, paista pannulla hetki että sipulit pehmenevät. Kaada pekoni-seos ja keitetty parsa voitaikinan päälle ja levitä joka puolelle tasainen määrä. Sekoita munat ja kerma ja kaada piirakan päälle. Ripottele päälle juusto ja suola sekä pippuri. Paista 185 asteisessa uunissa vähintään 30 minuuttia.

Jokirapu-caesarsalaatti

  • romainesalaattia
  • krutonkeja
  • parmesania
  • jokirapuja
  • Caesarkastike:
  • 3 kpl munankeltuaisia
  • 4 kpl valkosipulinkynsiä
  • 3 kpl sillifileitä
  • 3 dl rypsiöljyä
  • suolaa
  • mustapippurirouhetta
  • Salaatti:
  • 3kpl romainesalaattia

Sekoita kastiketta varten keltuaiset ja mausteet tehosekoittimessa ja lisää öljy ohuena nauhana, tarkista maku.

Leikkaa salaatista kova kanta pois ja mahdollisesti kova keskus. Pese salaatit kylmällä vedellä. Salaatin voi repiä tai leikata mielen mukaan isoiksi paloiksi.

Krutonkeihin voi käyttää kaikenlaista leipää omien mieltymysten mukaan. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paahda pannulla pienen oliiviöljymäärän, valkosipulin ja yrttien kera. Parmesan-juusto raastetaan tai leikataan ohueksi.

Asettele kaikki ainekset isoon kulhoon ja sekoita salaatti. Salaatti on parhaimmillaan juuri tehtynä.

Kirkas wasabi-perunasalaatti

  • 1 kg varhaisperunaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 kpl punasipulia
  • 0,25 dl valkoviinietikkaa
  • wasabia oman maun mukaan
  • 0,25 dl sitruunan mehua
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl suolaa
  • ½ rkl valkopippuria
  • ½ punttia minttua
  • ½ punttia persiljaa

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä. Isoimmat voidaan leikat puoliksi. Pilko sipuli isoiksi paloiksi. Hakkaa persilja ja minttu pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua muutama tunti kylmässä. Tarkista maku ennen tarjoilua.

Kanansisäfileevartaat

  • puuvartaita
  • kanansisäfileetä

Laita puuvartaat hetkeksi likoamaan veteen. Tämä estää tikun halkeilun, jota se helposti kuivana tekee. Pujota kanansisäfileet vartaisiin ja grillaa tai paista uunissa. Tarjoa vartaiden lisukkeena maustettua majoneesia.

Reseptit: Mic Vettenranta
Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat