Mainos

Kesän arkeologiset kaivaukset tuloksellisia

Kesän arkeologiset kaivaukset tuottivat runsaasti muinaislöytöjä koruista, rahoista ja luista kokonaiseen muinaispeltoon, kerrotaan Museovirastosta. Kaivauksiin käytettiin rahaa runsaat kuusi miljoonaa markkaa.

Arkeologisia kaivauksia

Aiemmin tuntematon muinaispelto paljastui Mikkelin Orijärveltä ja se on itäisin laatuaan. Muinaispeltoja on aiemmin löydetty koko maasta vain kahdeksan. Orijärven kaivaukset olivat jatkoa toissakesälle, jolloin alueelta löydettiin Savon ensimmäinen viikinkiajan raha-aarre sekä merkkejä rautakautisesta asuinpaikasta. Tänäkin vuonna löytyi vielä 21 hopeakolikkoa ja pronssikoruja.

Myös Polvijärven Iljalassa täydennettiin aiempaa aarrelöytöä. Saaliiksi saatiin 61 vuosien 1664-1752 hopea- ja kuparikolikkoa. Iljalasta on näin löydetty yhteensä 220 kolikkoa, joista valtaosa on ruotsalaisia. Saarijärven Summassaaressa tutkittiin kivikautista asuinpaikkaa. Paikalta kertyi aiempaan tapaan runsaasti löytöjä. Niistä mielenkiintoisimpana pidetään ohutta metallinkappaletta, jossa on kaksi reikää. Materiaali on mahdollisesti kuparia. Kyseessä voisi näin olla yksi harvoista kivikaudelta periytyvistä metalliesineistä.

Susiluolan aluetta kartoitettiin

Kansainvälistä huomiota herättäneestä Karijoen Susiluolasta löydettiin tänä vuonna mahdollisen tulisijan jäännöksiä, kaksi kiviesinettä ja runsaasti kivi-iskoksia. Luolien ulkopuolelta sen sijaan ei löytynyt vanhoja maakerroksia. Kaivausten tavoitteena oli määritellä muinaisjäännöksen laajuus.

Arkeologisia kaivauksia tehtiin kaikkiaan 40 paikkakunnalla. Rahaa oli käytössä runsaat kuusi miljoonaa markkaa. Osa kaivauksista tehdään valtion työllisyysvaroin. Silloin on yleensä kyse matkailun kehittämishankkeista. Osa kaivauksista liittyy rakennushankkeisiin. Esimerkiksi Kangasalan ratsastajat pääsevät kaivausten ansiosta rakentamaan ratsastuskeskusta Wääksyn kartanon maille, koska aiempien löytöjen perusteella rauhoitetulta alueelta ei löytynyt mitään esihistoriallista. Hämeenlinnan Aulangolle voidaan samoin rakentaa uusi kesäkahvila, kun paikalta ei löytynytkään epäiltyä muinaisvallia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.