Kesän 2015 sääilmiöt: Ukkoskausi harvinaisen hiljainen, sinilevää tavallista vähemmän

Kesän 2015 sää on tuonut mukanaan sekä huonoja että hyviä uutisia. 

Suomen kesä on hieno päivä, sanoo sananlaskukin. Hellepäivien perusteella nenäkäs heitto ei ole kovinkaan kaukaa haettu, sillä tänä kesänä Suomessa on ollut vain neljä hellepäivää.

Lämpötilojensa puolesta kesäsää ei kuitenkaan poikkea kovinkaan paljon tavanomaisesta.

–  Keskimäärin Suomessa on ollut kesäkuusta tähän päivään 1-2 astetta tavanomaista viileämpää, meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Suurempiakin heittoja maasta löytyy, erityisesti Pohjois-Suomesta. Esimerkiksi Sodankylässä on ollut jopa 2,5 astetta tavallista viileämpää. Lapissakin poikkeama keskiarvoon nähden on kaksi astetta tavallista matalampi.

Täältä löytyvät viileimmät vedet

Pilvinen ja viileä sää vaikuttaa luonnollisesti myös vesistöihin. Kovinkaan lämpimistä järvistä ei Suomessa ole saanut nauttia, sillä vesistöjen lukemat ovat nyt yleisesti 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa alempia. Erityisen kylmät järvivedet löytyvät nyt Suomussalmelta Pesiöjärveltä, jossa järvivesi on 3,7 astetta keskiarvoa viileämpää.

Melko lähelle tavanomaista päästään sen sijaan Tornionjoessa Kukkolankoskella, jossa pintaveden lämpötila on vain 0,2 astetta tavanomaista viileämpää.

Isoja sademääriä

Kesä on rankkojen sadekuurojen aikaa, sillä suurin osa Suomen vuotuisesta sademäärästä tulee kesäkuukausina. Heinäkuun 1934 ennätykseen on silti vielä matkaa, sillä tuolloin Laukaan Pellosniemessä satoi kuukauden aikana 302 mm vettä.

Tänä kesänä sademäärissä on ollut vaihtelua maan eri osien välillä. Keski-Suomen pohjoisosissa ja Pohjanmaalla on ollut paikoin harvinaisen ja jopa poikkeuksellisen sateista, kun taas maan itäosassa ja Lapissa on satanut tavanomaista vähemmän.

– Jonkinlainen jakauma sateiden suhteen näyttäisi olevan. Maan länsiosassa on satanut enemmän ja idässä vähemmän.

– Tavanomaista sateisempaa on ollut esimerkiksi Kärsämäellä, jossa on satanut keskimäärin 222,3 mm kuukaudessa, Hutila kertoo.

Halla vaivaa Sodankylää

Myös halla on päässyt vaivaamaan osaa maata, vaikka keskimäärin hallaöissä ei ole ollut mainittavia poikkeamia.

– Pilvinen sää on vähentänyt hallanvaaraa. Osassa maata hallaa on kuitenkin ollut enemmän. Esimerkiksi Sodankylässä on ollut tänä kesänä 11 hallayötä, kun niitä on siellä keskimäärin kolme, Hutila kertoo.

Viileän kesän hyödyt

Viileä kesä merkitsee myös hyviä uutisia. Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilän mukaan UV-säteily on nyt viisi prosenttia 20 vuoden keskiarvoa alemmalla tasolla. Tällä hetkellä UV-indeksi on eteläisessä Suomessa luokkaa 4-5.

– UV-indeksiin vaikuttavat monet asiat, kuten pilvisyys ja yläilmakehän otsonitaso, Heikkilä sanoo.

Koleasta ja epävakaisesta säästä on ollut hyötyä myös vesistöille, sillä sinilevää on raportoitu olevan tänä kesänä tavanomaista vähemmän. Sinilevää on tänä kesänä löytynyt vain 26 havaintopaikalla, joista kahdessa sinilevää oli runsaasti.

Salamat peräti harvinaisia

Myös ukkoskesä 2015 on ollut harvinaisen hiljainen. Viisi päivää sitten kesä oli tarjonnut myrskybongareille vain 8300 maasalamaa, myrskyvaroitus.com -sivusto raportoi. Eroa viimeiseen heikoimpaan salakesään vuodelta 1996 on siis vielä huikeasti. Tuolloin maasalamia paikannettiin kesän aikana 39 000.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat